Kirendelték a vagyonfelügyelőt a Zsolnayhoz

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. felszámolási eljárását megelőző lépés az, hogy a vagyonfelügyelő felméri a cég helyzetét, kötelezettségeit, és azt, mennyiben indokolt a felszámolás. Innentől kezdve Bachar Najarinak leszűkült a mozgástere.

hirdetés

A Pécs képviseletét ellátó ügyvéd, Szabó Iván közölte, a szír származású tulajdonosnak immár csak a Pécsi Törvényszék által kirendelt vagyonfelügyelővel közösen van joga bármilyen jognyilatkozatot tenni a gyár életében.

A vagyonfelügyelőnek most az a feladata, hogy felmérje a cég pénzügyi helyzetét; áttekinti az adós vagyoni helyzetét, ennek során betekinthet az adós könyveibe, az adós eszközeit, kötelezettségeit, szerződéseit, bankszámláit megvizsgálhatja, a gazdálkodó szervezet vezetőitől, a felügyelőbizottsági tagoktól, a könyvvizsgálótól felvilágosítást kérhet, és erről a hitelezőket is értesítheti.

Ezek mellett megvizsgálja, hogy indokolt-e felszámolás, de ha nem működik együtt az adós, akkor felszámolást indít, amelyet el is végez. A vagyonfelügyelőt az állami birtokban lévő Nemzeti Reorganizációs NKft. jelölte ki.

Konkrétan a felszámolás elindításáról még nem döntöttek, miután  a Pécsi Törvényszék elfogultságot jelentett be, így arról Szekszárdon határoznak. A vagyonfelügyelő kirendelését az indokolta, hogy így meg tudják óvni a cég vagyonát, ráadásul stratégiailag kiemelt gazdálkodó szervezetről van szó.

Emlékezetes, a Zsolnay-gyár nem tudta kifizetni azt a Magyar Fejlesztési Bank által nyújtott hitelt, ami összesen 416 millió forintról szólt. Bár május közepén megkapta a vállalat az ezzel kapcsolatos felszólítást, nem sikerült rendeznie tartozását. A tartozást megvásárló építőipari cég, a hitelező egy hete pedig be is adta a gyár elleni felszámolási kérelmet.  

Mivel stratégiailag kiemelt gazdálkodó szervezetről van szó, a piaci felszámolásnál védettebb eljárás indulhat.