Kirúgások a pécsi egyetemnél

Több mint hatvan alkalmazottat kényszerül elbocsátani még a nyáron a Pécsi Tudományegyetem (PTE), de a felmondólevél mellé az érintetteknek alternatív állásajánlat is jár – a hírt megerősítették.

hirdetés

Összesen 146 státus megszüntetését tervezik, ám a betöltetlen álláshelyeket és a nyugdíjas korúakat leszámítva mindösszesen 67 aktív dolgozót érint az elbocsátás – erősítették meg lapunknak a sajtóinformációkat az intézmény dolgozói szakszervezeténél.

Úgy tudjuk, az intézkedésre az ismétlődő és vissza nem pótolt zárolások, az állami támogatás csökkenése, a kétséges utólagos konszolidáció és a hallgatói létszám csökkenése miatt van szükség. Az egyetem állami támogatása az elmúlt öt évben csaknem felére apadt.

A felmentések augusztusban lépnének életbe, de a Magyar Nemzet például úgy tudja, hogy a PTE mindenkinek felajánl valamilyen alternatív álláslehetőséget.

Friss információ, hogy a kirúgásokkal egy időben viszont a külső bevételeknek köszönhetően bővülnek a hallgatói ösztöndíjak: tízmillió forintot osztanak szét a száz legmagasabb pontszámot elérő önköltséges felvételiző között.