Kirúgták Pécset az NB I-ből

A Győri ETO FC, a Kecskeméti TE, a Nyíregyháza Spartacus, az amúgy is kiesett Lombard Pápa Termál FC, és sajnálatos módon a PMFC-Matias sem kapta meg az élvonalbeli induláshoz szükséges licencet – írja az MTI. A labdarúgó OTP Bank Liga 2015/16-os idényében a mostani 16-tal szemben így csak 12 csapat szerepel majd.Ennyit arról, hogy a pályán simán kivívta a bennmaradást a Pécs.

Az utóbbi napokban a pécsi focibarátokat semmi nem foglalkoztatta, csak az, hogy az MLSZ első fokú bizottsága megtagadta a PMFC NB I-es licencét. Elviekben a fellebbviteli szerv még dönthetett volna másként, ez azonban mégsem történt meg, az MLSZ másodfokon is elutasította a PMFC-Matias licenckérelmét. Ezzel pedig nyilvánvalóvá vált, hogy a Pécs nem indulhat az NB I-ben.

Kedd este szűkszavú közleményben tudatta az mlsz.hu, hogy a szövetség fellebbviteli licencadó bizottsága elutasította az érintettek, azaz a PMFC, a Kecskemét, a Nyíregyháza és a Pápa fellebbezését, azaz a nem is fellebbező Győr mellett e négy gárdának sem adta meg az NB I-s induláshoz szükséges licencet. Azt még nem tudni, hogy a pécsiek az NB II-ben vagy az NB III-ban folytathatják az ősztől a játékot.

Tüntettek, szurkoltak, de hiába
Tüntettek, szurkoltak, de hiába

Amint korábban már beszámoltunk róla, az Elsőfokú Licencadó Bizottság döntése értelmében öt első osztályú gárda (Győri ETO, PMFC, Kecskemét, Nyíregyháza, Pápa) és az NB II-es licencet kérelmező NB III-as Putnok nem kapott engedélyt az induláshoz a következő idényre. Az NB I-esek közül négyen fellebbeztek, az ETO nem, a győriek már csak az NB III-as indulásban reménykedhetnek.

Pénteken még volt esély, amikor a PMFC stadionjában tüntettek a szurkolók:

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=hxcHgc_Vglk” height=”450″]

Az alábbiakban szó szerint idézzük az mlsz.hu-n szereplő szűkszavú közleményt a döntésről:

„A Magyar Labdarúgó Szövetség Fellebbviteli Licencadó Bizottsága 2015. május 26-i ülésén jogerős döntéseket hozott a 2015/16. évi klublicenc kérelmek kapcsán. A Bizottság a KTE Kft., a PMFC-Sport Kft., a Nyíregyháza Spartacus Football Club Kft. és az „Új Lombard” Kft. nemzeti első osztályú (NB I), valamint az Újpest 1885 Futball Kft. nemzetközi (UEFA) és a Putnok FC. Kft. nemzeti másodosztályú (NB II) licenckérelmező fellebbezéseit elutasította. A Győri ETO FC Kft. „cs.a.” nem nyújtott be fellebbezést az Elsőfokú Licencadó Bizottság elutasító határozata ellen.

A 2015/16-os szezonra licencet kapott sportszervezetek listáját a Magyar Labdarúgó Szövetség május 29-ig köteles megküldeni az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) részére.”

pmfc1
Oda az NB I-es szereplés

Ezzel együtt is kérdés ugyanakkor, hogy az érintettek hol folytathatják a játékot. Az MLSZ klublicenc-szabályzata alapján ha az NB I-es feltételeknek nem felelnek meg a csapatok, de az NB II-esnek igen, akkor a másodosztályban még elindulhatnak.

Az első fokú elutasításokat követő sajtótájékoztatón ugyanakkor Csányi Sándor MLSZ-elnök ezzel ellentétesnek tűnően csak az NB III-as indulási lehetőségről beszélt az érintett klubok kapcsán. Azt e pillanatban hivatalosan nem tudni, hogy, az MLSZ illetékesei szerint a másodosztály feltételeinek vajon megfelel-e a Kecskemét, a Nyíregyháza és a PMFC.

Az MLSZ szerdán elnökségi egyeztetést tart “a hogyan továbbról”, de a döntés alapján nem elképzelhetetlen, hogy már a következő szezonban megvalósul a 12 csapatos első osztály.

Természetesen megpróbáltunk első kézből, azaz a PMFC-nél bővebb információkat szerezni a döntés hátteréről, ám a klub vezetői egyelőre nem reagáltak telefonos megkeresésünkre.

A pmfc.hu honlapra is e pillanatokban került föl az MLSZ döntésének puszta ténye, azzal a félmondatos kiegészítéssel, hogy „indoklás 72 órán belül várható”.

Amint bővebb információhoz jutunk, frissítjük hírünket.