Kis matekzsenik jönnek Pécsre

A Matematikában Tehetséges Gyermekekért (MATEGYE) Alapítvány az idei tanévben is megrendezi a kétfordulós Zrínyi Ilona matematikaversenyt, amelynek döntője Pécsett, az Expo Centerben lesz április 1-től 3-ig. A versenyben résztvevő kis- és nagyobb diákokra érdekes, kifejezetten pécsi témájú feladatok várnak.

hirdetés

A matematika nem tartozik a legkedveltebb tantárgyak közé. Sokan általános iskolától kezdve szenvednek vele, de sehogy sem tudják megkedvelni. Nekik a matekérettségi pokol, amin túl kell valahogy esni, hogy végre elfelejthessék az egészet. Jól látja mindezt Csordás Mihály, a Zrínyi Ilona matematikaverseny szervezőbizottságának elnöke, aki lapunknak elmondta, hogy a vetélkedővel épp a tantárgy kétes megítélésén szeretnének változtatni.

A verseny tesztfeladatokból áll, amelyek egyre nehezebbé válnak. Csordás elmondta, hogy a 2.-12. osztályos diákok így a kezdeti sikerélményekből a tesztsor végéig kitartó lelkesedést merítenek, és kihívásként néznek a nehezebb feladatok elé.

A legkisebbek is nevezhetnek
A legkisebbek is nevezhetnek

Emellett fontos tudni, hogy a tesztfeladatok megoldása során a gyerekeknek nem kell megindokolniuk a válaszaikat, csupán a helyes megoldást kell bejelölniük. Ennek köszönhetően csak a feladat megoldása válik fontossá, nem pedig a sokak számára nyűggel járó szöveges indoklás.

Egy érdekes újítást is be fognak vezetni az idei döntőn, mellyel hasonlóképp fel tudják kelteni a gyerekek matek iránti érdeklődését. Pécset – a döntő helyszínét – ugyanis be fogják emelni a matekfeladatokba. Lesznek olyan feladatok tehát, melyekben kiemelt szerepet kap majd a pécsi lakatfal, a Misinatető, vagy épp a Vasarely Múzeum.

A háromnapos pécsi döntőn közel 700 kis- és nagy diák (köztük sok határon túli magyar) vesz részt, akik az ország minden szegletéből jönnek a városba. Persze nem három nap folyamatos matekozásról lesz itt csak szó. A diákok a verseny mellett meglátogathatnak egy tucatnyi pécsi múzeumot is, ingyen mehetnek cukrászdába vagy éppen a terráriumba.

A verseny azonban nem csupán agymunka és szórakozás, hanem hatalmas lehetőség is a gyerekeknek. A matematika olyan mint a zene, mondta Csordás, a tehetségek ugyanis nagyon hamar, fiatal korban megnyilvánulnak. Azok pedig, akik részt vesznek a versenyen és jó eredménnyel is végeznek, egy lépést tehetnek az egyetemi matematikai kötődésű karrierjük felé.

Pécs egyébként rendkívül jól teljesít a versenyen, az idei országos döntőben például 18 pécsi diák is indul, ami Csordás elmondása szerint kiemelkedő.

A verseny kiemelt helyezettjei értékes könyveket és a sikerüket büszkén hirdető pólót nyerhetnek, míg a versenyzőket delegáló iskolák kupákat kapnak.