Kisboltok: bírják cigi nélkül

Bár nagy volt a félelem, egyelőre állják a sarat a pécsi kisboltok annak ellenére is, hogy júliustól nem árusíthatnak dohánytermékeket. Több tulajdonos új termékek, többek között frissen készült péksütemények bevezetésével próbálkozik. Azt kérik azonban, ne árulhassanak a trafikok több mindent, mint ma.

hirdetés

– Megéreztük a váltást, de jelentősen nem esett vissza a forgalmunk. Friss felvágott, sajt, kakaó, gyümölcs, kifli, zsemle nincs a trafikokban, hozzánk pedig eddig is az ilyen termékeket keresők léptek be a legnagyobb számban – mondja Erzsébet, az egyik Király utcai kisbolt alkalmazottja, aki minden hétköznap nyitásra megy dolgozni.

Egy, a belvárosban négy boltot – két Király utcait, egy Ferencesek útjait és egy Zsolnay-szobor környékit – működtető üzletasszony viszont azt mondta lapunknak, jelentősen visszaesett forgalmuk. Ők azzal tompítják a cigiárusítási tilalom hatásait, hogy franchise szerződést kötöttek egy fagyasztott pék- és cukrászati süteményeket forgalmazó céggel. Azt mondta, 2014 elejéig figyelik a hatásokat, de ha nem lendül fel a forgalom, bezárja boltjait, s kénytelen lesz elküldeni tizenöt alkalmazottját.

Ágaiék (Tom Market) is megérezték

A legnagyobb pécsi kisbolthálózat tulajdonosa, Ágai Tamás úgy vélekedik, professzionális piacpolitikával, olcsó árakkal, hatalmas választékkal sikerülhet fennmaradni a jövőben. A Tom Market hálózat tizennyolc boltot számlál Pécsen, így annak vezetője meglehetősen naprakész információkkal rendelkezik.

– Nem számszerűsíteném, mennyivel, de visszaesett a forgalmunk, hiszen azon kevesek közé tartoztunk, akik az összes fajta cigarettát árusították. Mindegyik dohányos megtalálta nálunk a keresett termékét, ezért ők a vásárlásaikat is itt bonyolították. Egy részük bizonyosan elkerült bennünket a váltás óta – mondja Ágai. Neki, ahogy több más kisboltnak is, az jelenthet pozitívumot az egész átalakulásból, hogy boltjai mellett trafik nyílt.

A péksütemények mellett több pécsi kisbolt a zöldség- és gyümölcsfélék árusítására is nagyobb hangsúlyt helyezett július óta, és a tejtermékek palettáját is bővítette. Abban reménykednek, hogy színvonalas, széles kínálattal sikerül bevonzaniuk új vásárlókat. Több helyen a komplett üzletteret is átépítették, kényelmesebbé téve ezzel a vásárlást. A cigaretták helyére a legtöbb helyen borok, s más alkoholos italok kerültek, s kínáló pultot hoztak létre tejtermékek számára is.

  • Hotter

    Idő kérdése csak hogy bezárjon sok kisbolt. Januártól lesz egy nagyobb bezárási hullám, utána meg akkor ha az alkoholt is csak a haverok árulhatják.