Kisebb utcák is megújulnak az egymilliárdos pécsi programban

Korábban már beszámoltunk róla, hogy egy jelentős program indulhat el várhatóan tavasszal, amely révén a Mecsekoldal és a belváros közötti dugók mérséklődhetnek: új tehermentesítő út épül a Petőfi utca-Kodály utcai körforgalomnál, és megújul a Mecsekoldal fő közlekedési tengelye. A milliárdos programnak ugyanakkor van még egy fontos eleme: kisebb utcák felújítására is jut forrás.

hirdetés

Az vitathatatlan, hogy Pécsett van mit javítani az utak, utcák és járdák állapotán, valószínűleg mindenki tud mutatni olyan burkolatot háza, lakása környékén, ami felújításért kiált. Csizi Péter, Pécs országgyűlési képviselője is hangsúlyozta, valóban a város egyik legnagyobb problémája az utak állapota, e helyzet legfőbb oka, hogy az előző évtizedekben a korábbi városvezetések nem fordítottak elég pénzt és figyelmet erre a kérdésre. Emellett a gépkocsik száma is növekedett Pécsett, ezt a jelenlegi úthálózat nem tudja kezelni – most a két problémát egyszerre próbálja megoldani az önkormányzat.

Több problémát kell egyszerre kezelni Pécsett

Ha valaki akár csak egyszer is autózott reggel vagy délután a klinikák és az alagút között, tudhatja, mekkora dugók vannak ezen a szakaszon. Nem véletlenül, hiszen a Mecsekoldalban mintegy 25 ezren élnek, de a munka, az iskola a város más részeihez köti őket, így folyamatos a mozgás, ami torlódáshoz, dugókhoz vezet.

A városvezetés már korábban meg akarta oldani ezt a kérdést, uniós pénzt azonban erre nem kaphatott Pécs, így a kormányhoz fordultak, a Miniszterelnökség keretéből több mint 1 milliárd forintot kapott a város. Ebből a pénzből a Kodály-Petőfi utcai körforgalom egy újabb ággal bővül, innen egy közel 400 méteres szakaszon új út épül a Bálicsi útig, emellett a Mecsekoldal fő közlekedési tengelyének számító Surányi-Angster-Magaslati utat is felújítják.

Sőt, itt előtte a közműcégek is rekonstrukciókat végeznek-végeztek, hogy egy vezetékhiba miatt a későbbiekben lehetőleg ne kelljen felbontani majd a friss burkolatot.

Kisebb utcákban is nagy munkák kezdődnek

Csizi Péter kiemelte, a városvezetés a szakmával egyeztetve olyan programot dolgozott ki, amelyben a nagyobb építéseket kiegészítik fontos közlekedési felújítások és a források függvényében kisebb utcák rendbetétele is. A lakossági jelzések és a szakértők véleménye alapján most első ütemben hat pécsi utca újulhat meg, ezt a kérdést a napokban az önkormányzat pénzügyi és gazdasági bizottsága is megtárgyalta.

Az előterjesztés szerint így a Kopács, a Homokvölgy, a Losonc, a Babits Mihály, a Rakéta és a Bártfa utcába vonulhatnak fel a munkagépek. Tudni kell, hogy a mintegy 60 milliós részprogram keretében nem kátyúzást végeznek majd, hanem átfogó felújítás indul. Csizi Péter azt is hangsúlyozta, ez a hat utca csak az első ütem, természetesen további felújításokat is indítanak a közeljövőben.

Ahogy korábban már komolyabb útfelújítások le is zajlottak: csak a közelmúltra figyelve érdemes megemlíteni az Ungvár utcában lezajlott vagy éppen a kovácstelepi beruházásokat.

  • Manu

    Szuper terv, az a körforgalom a Kodály és Petőfi utcák felé már úgyis be van dugulva reggel és délután, ha még egy ágat ráeresztenek, teljes lesz a káosz – látszatmegoldás.