Kisokos, hogyan legyünk óvatosak külföldön

Eddig Magyarországot elkerülték a közvetlen terrortámadások, de Európában egyre több a merénylet olyan helyeken is ahol, eddig ilyesmikre nem volt példa. Néhány tanács arra az esetre, ha bajba kerülnénk. 

hirdetés

Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján egyáltalán nem indokolatlan arról beszélni, mi a teendő külföldön, ha egy terrortámadás közepén találjuk magunkat. Nem arról van szó, miként kerüljük el a támadást, hanem arról, hogyan lépjünk kapcsolatba az itthoniakkal, és kérjünk segítséget a lehető leggyorsabban.

Elsősorban az a fontos,  hogy regisztráljunk a Konzuli Szolgálatnál személyes adataink, elérhetőségünk, rokonaink elérhetőségének megadásával. Így vészhelyzet esetén gyorsan értesíteni tudják hozzátartozóinkat, illetve minket is hamarabb megtalálnak.

Csupán pár kattintás, és a létrehozott adatlap a későbbi utazások során is hasznos lehet.

Mielőtt útra kelnénk: jól jöhet egy rokon, ismerős, barát, akit részletesen tájékoztatunk az útitervről, szálláshelyekről, útvonalakról, programjainkról. Aki tudja elérhetőségeinket és hogy merre járhatunk éppen. Ő lehet az is, akit értesíteni tud a külföldi konzulátus hollétünkről.

A Konzuli Szolgálat létrehozott honlapján egy hasznos kis adatbázist a világ különböző országainak fenyegetettségéről, az éppen zajló eseményekről – ezt fontos áttanulmányozni indulás előtt.

A Konzuli Szolgálatnál való regisztráláson kívül a második legfontosabb teendő a magyar konzulátus, konzuli képviselet címének és elérhetőségének feljegyzése. Hiszen hozzájuk fordulhatunk, ha baj van, és ők teszik meg a legelső, legfontosabb lépéseket támadások esetén. Ha a helyszínen nem található magyar konzuli képviselet, bármely uniós országnál befogadást nyerhetünk és intézhetjük ügyeinket – habár egy kicsit lassabban.

A súlyos sérülteket persze mindenhol ellátják, de ha nem sürgős a dolog, akkor jó, ha van európai egészségbiztosítási kártyánk, amit ki lehet itthon váltani, és a magyar egészségbiztosítás terhére vehetünk igénybe orvosi szolgáltatásokat – hátránya, hogy csak az uniós országokban érvényesíthető.

Végezetül érdemes fénymásolatokat készíteni személyes okmányainkról, és azokat biztonságos helyen hagyni, hogy később legalább azokkal tudjuk magunkat igazolni, ha az eredeti okmányok elvesztek.