Kisöpörnék a liberálisokat – honnan is?

Vörösbe borítják Pécset?

A héten hivatalosan is megalakult a Baloldali Tömörülés Társulat (BTT) elnevezésű mozgalom, amelynek vezetője Hegyi Gyula egykori szocialista európai parlamenti képviselő. A politikus szerint a szervezet egyik legfontosabb célkitűzése, hogy megszabadítsa az MSZP-t a neoliberális befolyástól. Pécsi szocialista politikusok véleményére voltunk kíváncsiak a mozgalomról. 

hirdetés

A szervezetet a szocialista párt Baloldali Tömörülés nevű platformja kérte fel arra, hogy közreműködésével az MSZP baloldaliságát hangsúlyozzák; így jött létre a párthoz kötődő, de függetlennek mondott civil szervezet.

Hegyi Gyula szerint azt az MSZP-nél is tudják, hogy a párt jelenleg egyáltalán nem vonzó és nem nyújt alternatívát az emberek számára, ezért akarnak a tömörülés segítségével a régi elvekhez szorosabban kötődő pártot maguknak.

Gulyás_E
Gulyás a baloldaliságot erősítené

Ennek legfőbb mozgatórugója, hogy megszabadítsák az MSZP-t a liberális eszmék túlsúlyától. Az újbaloldali mozgalom megalakulása kapcsán megkérdeztük Gulyás Emil jelenlegi pécsi önkormányzati képviselőt és Puch László egykori pártpénztárnokot, ők miként vélekednek az “új szelekről”.

Gulyás Emil szerint – noha teljesen nem ismeri a mostani mozgalom megalakításának körülményei – Baranya megyében is sokan tagjai a már eddig létező baloldali platformnak, teljesen normális, ha valaki nem ért egyet a liberális eszmékkel.

Puch_L
Puch László a konszenzust hiányolja

– Én is úgy gondolom, hogy az MSZP-nek alapvetően baloldali értékeket kell képviselnie, nem a liberális eszméket – mondta röviden.

Szintén rövidre fogta mondandóját Puch László egykori pártpénztárnok, a regnáló kormány leváltásáért tett erőfeszítések hiányát tartja a legfőbb problémának.

– Az MSZP-vel is sok gond van, de nem az MSZP a fő problémája annak, hogy az Orbán-kormány leváltásában nem tud létrejönni teljes konszenzus. Ezt tartom a legfontosabbnak – fogalmazott szűkszavúan megkeresésünkre.