Kitálal az ellehetetlenített tanszékvezető

Egyre megdöbbentőbb történetek látnak napvilágot a PTE jogi karáról. Prof. Kecskés László dékán közleményt adott ki a témában, hogy cáfolja a pletykákat. Balogh Zsolt György, a megszüntetni kívánt tanszék vezetője viszont tiszta vizet öntött a pohárba.

hirdetés

Múlt héten látott napvilágot a hír, mely szerint komoly leépítések várhatók a PTE jogi karán. Ráadásul sokan arról cikkeztek, hogy személyi kapcsolatok hálózzák be az egységet. Az egyetem elismerte: komoly változások jöhetnek.

Az elbocsátásokat a csökkenő hallgatói létszám miatti bevételkiesés indokolja. November közepére pedig az is kiderül, hogy kinek kell mennie.

Hétfőn prof. Kecskés László dékán kiadott egy közleményt, hogy tisztázzon néhány kérdést. Ebben megírta, hogy az intézkedések célja az, hogy a PTE költséghatékonyabban működjön. Ennek érdekében már korábban is számos átszervezést hajtott végre az intézmény. Mostanra azonban elkerülhetetlenné vált a leépítés. Tájékoztatása szerint azonban ez a PTE hatezer fős állományának az egy százalékát sem érinti.

Ugyanakkor azt írja: a jogi kar tanszékeinek működését az iskola továbbra is biztosítja, szervezeti egységek megszüntetéséről nem született döntés. Tervei szerint az Informatikai és Kommunikációs Jogi Tanszék továbbra is zavartalanul folytathatná a munkát, fenntartva ezzel az egyetem jó hírét. Bár levelében azt is megemlíti: elképzelhető, hogy egyes tanszékeknek másokkal összevontan kellene folytatniuk munkájukat.

Egyetemista
Még nem tudni, hogy kiknek kell távozniuk a PTE-ről

 

Ezért érthetetlen, hogy miért éppen Informatikai és Kommunikációs Jogi Tanszék megszűnéséről lehet hallani, amikor tudomásunk szerint az említett szervezeti egység jól és gazdaságosan működik. Megkérdeztük a tanszék vezetőjét: szerinte miért róluk kezdtek el pletykálni?

– Az oktatott tananyag és a kutatott szakterület tekintetében feltétlenül elmondható, hogy a tanszék egyedülálló. Ebben a témában ehhez fogható átfogó ismeretekkel és kutatási tapasztalatokkal egyetlen más kutatóhely sem rendelkezik Magyarországon – mondta el lapunknak Balogh Zsolt György, a tanszék vezetője.

Balogh Zsolt György ráadásul úgy döntött: az ÁJK-n uralkodó viszonyok miatt 25 év után elhagyja a PTE-t. Ezt pedig már a kari vezetéssel is tudatta.

– November 4-én a dékán úr bejelentett néhány konkrétumot is: tanszékenként maximum 1-1 főt bocsájtanak el. Egyik munkatársukat a rektori hivatalba helyezik át, így csak ketten maradnánk. Ezért a nyilatkozatok ellenére megszűnik a tanszék, mert a jelenlegi szabály szerint egy szervezeti egység sem lehet kisebb 3 fősnél – ismertette a kialakult helyzetet Balogh Zsolt György.

baloghzsgy
Balogh Zsolt György 25 év után hagyhatja el az egyetemet. forrás: www.jogiforum.hu

 

A tanszékvezető úgy látja, a PTE nem saját hibájából került finanszírozási válságba. Ugyanakkor sérelmezi, hogy a kar vezetése nem koncepcionális megoldásra törekedett, nem tárgyalt a tanszékvezetőkkel a megoldásról. Szerinte a személyi szimpátia határozta meg az elbocsájtandók körét.

– A döntésekben szerepe lehet a dékán úr információs technológiával szembeni közismert távolságtartásának is. Meglehetősen járatlan a mai technológia társadalmi hatásaival kapcsolatos kérdésekben, ezért nem is nagyon képes felismerni ennek a témának a tudományos jelentőségét. Így az egyik legkönnyebben mellőzhető szakterületként tekint rá – vélekedik Balogh Zsolt György.

Hozzátette: 2006. január 1-től a mai napig összesen 256 millió forint bevételt termelt tanszékük, ami havi átlagban közel 3 milliót jelent. Ilyen egységet pedig nem leépíteni, hanem fejleszteni szoktak.

Érdeklődésünkre elmondta, valóban vannak jelei a karon a személyi ellentéteknek. Prof. Kecskés László dékán ráadásul nyíltan támadta – tudományosan és szakmailag igénytelennek nevezte – az előző kari vezetést, amelynek Balogh Zsolt György is tagja volt.

 • Nana

  Jó lenne azért utánanézni a valós tudományos teljesítményeknek mielőtt kampányolunk…

 • Fürst Izabella

  A PTE Magyarország szégyene. :((((

 • joti

  Régóta nyilvánvaló, hogy csak annak a munkája értékes, csak az támogatandó, aki vagy a „mi kutyánk kölyke”, vagy feltétel nélkül, kritikátlanul meghunyászkodva betagozódik közéjük.
  Válasz Balajti Klára kérdésére:
  Az értékes, értéket termelő személyek megtartásánál fontosabb cél a homogén szervilis állomány megteremtése.

 • Balajti Klára

  Szomorú és elképesztő, hogy a legjobb szakemberekre “nincs” szükség.Ők mennek el.. Egyáltalán: mi számít egy neves egyetemen? Ha nem a tudás, az elért szakmai eredmény, a gazdaságosság, itt a tanszék pénzt is termelt , akkor mi???