Kidobják a tartozó bérlőket a belvárosból

Összesen több tízmillió forinttal tartoznak a városkasszának, illetve vagyonkezelőnek egyes éttermek vagy boltosok. Van, akinél évek óta halmozódik a hátralék. Az ok, hogy a kilencvenes években és az ezredforduló környékén olyan szerződéseket kötöttek, amelyek nem engedik, hogy egy-kettőre ki is tegyék a tartozókat.

hirdetés

A közelmúlt eseményei mutattak rá, hogy sem a városi vagyonkezelő Pécs Holding, sem az önkormányzat kezében nincsenek komoly jogi eszközök a nem fizető bérlőikkel szemben, ha hónapokig, vagy akár évekig nem fizetik a tarifát. Egyszerűen kitenni nem lehet őket, csak hosszú pereskedés után van erre esély.

Ez akkor derült ki, amikor például az elmúlt időszakban több belvárosi üzlethelyiségből is felmondással akarta kipaterolni a bérlőket az önkormányzat, illetve a városi vagyonkezelő. Csak egyetlen esetben jártak sikerrel, mert az Alexandra szó nélkül ment. Az Enoteca Corso és a Murphy’s Pub üzemeltetői viszont nem engedték elfoglalni a bérleményeket, mindkét esetben perre kell mennie a városnak.

Még pereskedni kell, hogy menjen a bérlő, de hamarosan már nem.
Még pereskedni kell, hogy menjen a bérlő, de hamarosan már nem.

Páva Zsolt polgármester lapunknak elmondta: a város megelégelte a helyzetet, ezért lépni fog.

– Bár a korábbi szerződéseken változtatni már nem tudunk, az új bérleti konstrukcióknál nem engedhetjük meg, amit elődeink tettek, szakítunk a korábbi túlzott jóhiszeműséggel. Már a megállapodásokat úgy fogalmazzuk meg, olyan kitételeket teszünk benne, hogy nem fizetés esetén birtokba vehessük az ingatlant – mondta lapunknak a városvezető.

Ezt egyszerűen meg lehet tenni, hiszen elég a megkötött bérleti szerződést közjegyzői okiratba foglalni. Ebben az esetben felmondása esetén peres út igénybevétele nélkül vissza lehet foglalni az ingatlant.
A Pécs Holdingnál már gyakorlata van ennek.

– Bár szerencsére nem jellemző, hogy bérlőink nagyobb tartozást halmoznának fel, azonban van egy-két notóriusan nem fizető partnerünk, akik évek óta nem fizetnek, így 10 millió forint fölötti tartozást halmoztak fel. Éppen ezért a stratégiailag fontos ingatlanok újonnan kötött bérleti szerződéseit közjegyzői okiratba foglaljuk, hogy végrehajtás útján az ingatlant birtokba vehessük – mondja Péter-Domán Zita, a vagyonkezelő pr-menedzsere.