Kivárnak a németek a pécsi naperőművel

Naperőmű

hirdetés

Bár szűk egy évvel ezelőtt még bizakodtak abban, hogy idén már el tud indulni a magánberuházásban épülő pécsi naperőmű építése, mára biztossá vált: csak jövőre lehet valami a projektből. A német cég a többi három hazai napelemparkjával van elfoglalva és még az uniós pályázatok sem jelentek meg.

Tavaly augusztusban lapunk számolt be arról elsőként, hogy a Németország több részén már évek óta, s hazánkban 2013-tól napelemparkokat üzemeltető Sybac-Solar Gmbh. nagyvállalat pécsi leánya kezdte el naperőmű tervezését. A helyszínnek a Tüskésrétet szemelték ki, s év végére el is készítették azokat a talajmechanikai vizsgálatokat, amelyek megalapozták a beruházást, emellett az áramszolgáltatóval is megállapodtak a termelt villamos energia átadhatóságáról.

A pécsi városvezetés azzal segítette a németeket, hogy vállalta: bérbe ad számukra egy több mint 20 focipályányi területet, hogy azon építsék meg a napelemparkot. A biztató kezdeti jeleket azonban egyelőre nem követték pozitív változások.

Sarkadi Gábor, a hazai leányvállalat projektmenedzsere azt mondta, komolyabb fejlemények nem történtek az utóbbi fél évben. Az előrehaladás nehézkes ugyanis a németeknek a magyar szabályozások bonyolultsága miatt. Mindezt jól mutatja, hogy a cég az Alföldön Ópusztaszer, Balástya és Pusztaszer térségében három, egyenként 500 kW-os napelemparkot már létrehozott, de ezekkel is folyamatosan sok az intézni való.

Idén még szinte biztosan nem építik meg
Idén még szinte biztosan nem építik meg (Egy, a majdani a tüskésrétihez hasonló létesítmény Németországban)

Ezek mellett az sem olajozza meg a dolgokat, hogy a kétmilliárdos létesítmény megépítéséhez EU-s forrást szerezne a vegyesvállalat, de a 2014 és 2020 közötti, zöldenergia-termeléssel kapcsolatos pályázatokat még ki sem írták; emellett a választások és az új kormány felállása miatt sem folyt gördülékenyen a pécsi beruházással kapcsolatos ügymenet.

Sarkadi viszont leszögezte: a német befektető továbbra is számol a pécsi létesítménnyel, amely 14-szer akkora lesz, mint az alföldi létesítmények. A csillagok mai állása szerint ugyanakkor idén szinte bizonyosan nem kezdhetnek bele az építkezésekbe, legkorábban jövő tavasszal teljesülhet minden feltétel.

Feltételezhető egyébként, hogy az egész ügy alfája és omegája az, lesz-e, s ha igen mekkora mértékű uniós forrás egy ilyen projektre. Ez határozza ugyanis meg, hogy a befektetők önereje mennyi idő alatt térül meg. A hét megawattos erőmű egyébként 2000 négyfős család éves áramszükségletét termelné meg minden egyes esztendőben.

A cég korábbi beruházásainál az Alföldön nagyjából a költségek harmadát fedezték saját erőből, a maradék pénzt pedig az uniótól kapták a németek. Így jósoltak 10-12 éves megtérülési időt; a napelemek élettartama pedig 25 év. Érdekesség, hogy nálunk támogatás nélkül nem is nagyon vágnak bele ilyesmibe, hiszen a napenergiával termelt áramért a szolgáltatók jóval kevesebbet fizetnek, mint például Németországban.

[box title=”Összesen félmillió ember energiaszükségletét termelik meg” box_color=”#3504dc”]

Hazánkon kívül a Sybacnak Németországban, Franciaországban és az Egyesült Államokban is vannak működő erőművei; összesen 125 ezer négyfős család éves villamosenergia-felhasználását képesek így előállítani.[/box]