Kocsmazajtól ideges a nép

Igyunk, csak lehetőleg csendben

Óbégat a sarki kocsmában valaki, mi meg miatta nem tudunk aludni. Ismerős szituáció ez, bizonyára sok pécsi napi rendszerességgel éli át. Erre a kényes problémára sokak számára a megoldás az, hogy ráhívják a rendőröket a szórakozóhelyekre, hátha ők megfenyítik a helyek tulajdonosait. Ez azonban nem old meg semmit, ugyanis sokszor a rendőrök sem tudnak mit kezdeni a helyzettel. De mi zajlik a feljelentések és a kocsmai hangoskodások mögött?

hirdetés

Akad pár olyan kocsma Pécsett, amelyek olyan helyen épültek, vagy épp nyitottak meg, ahol a közelben társasházak is vannak. A házakban pedig akadnak nyugdíjasok és kisgyerekek is, akiket a közeli kocsmák rezidenseinek hangos nevetése, vagy világot megváltó párbeszéde bizony erősen zavar.

Igyunk, csak lehetőleg csendben
Lehetőleg csendben

Ilyen lakóházaktól zsúfolt helyen működik a Csalogány Presszó is. Horváth Péter ügyvezető lapunknak elmondta, hogy a bizonyos időközönként valóban belefutnak lakossági feljelentésekbe, mindez azonban szerinte egy valaminek tudható be, ami nem más, mint a dohányosok kitiltása.

Egy emelkedett hangulatú cigizés közben pedig nyilván megy a szövegelés is, esetenként pedig hangosabban is a kelleténél. A feljelentések Horváth szerint a cigirendelet után szaporodtak meg, a Csalogány alkalmazottai pedig azóta fokozottan figyelik a dohányzóteraszon beszélgetőket, és a lakók nyugalmára hivatkozva szólnak a hangoskodóknak, hogy vegyenek kicsit vissza. Mást nem tudnak tenni – mondta az üzletvezető, majd hozzátette, hogy a bejelentések egyáltalán nem következetesek, hisz hangosabb bulikat is tudtak már le rendőri jelenlét nélkül, miközben néha pár beszélgetőre meg kihívják a rend őreit, akiknek ilyen esetekben potyára kell kiszállniuk.

Nem feltétlenül a rendőrök kihívása jelenti a megoldást
Nem feltétlenül a rendőrök kihívása jelenti a megoldást

Hasonló a probléma a Kiskorsóval is. Simon Kevin, az ismert pécsi kocsma üzletvezetője elmondta, hogy a dohányosok kiszorítása óta valóban megnőtt a lakossági bejelentések száma, de ez még így sem jelent többet évi egy-két alkalomnál. A probléma esetükben egyébként az, hogy a teraszon dohányzók diskurzusa a környező garázsok tetejéről a kocsmával szembeni 10 emeletes irányába terjed, amit a lakók nehezen viselnek.

Simon tisztában van a gonddal, és meg is próbálnak tenni az ügyben. A dohányzóteraszra fákat, ponyvákat, szigetelő falakat telepítettek, hogy a hang minél kevésbé terjedjen el, emellett pedig este 10 után csak a hátsó terasz elérhető a dohányosok számára, valamint csak a hátsó kapun közlekedhetnek a kocsma látogatói. Simon végezetül hozzátette, hogy a hangoskodók miatt néha saját maguk hívták már ki a rendőröket, ha az illető nem hallgatott a csitító szavakra.

A patinás múltú, kultikus Művész Presszó is kapja az ívet a környező társasházakból. Gadó Gábor, a presszó tulajdonosa elmondta, hogy náluk a fő probléma nem a dohányosok hangos beszélgetése, hanem – főként nyáron – a teraszon sörözők társalgása. Régen a Művészben voltak koncertek is, ezekből a sorozatos bejelentések miatt azonban vissza kellett venniük, már csak akusztikus, „csendesülős” zenélésre kerülhet sor a kultúrkocsmában.

Gadó szerint azért „ez nem egy könyvtár”, nem lehet mindig csendben iszogatni. A rendőrök pedig ezzel tisztában is vannak, hisz ha a zajküszöböt a Művész nem lépi át, nem tudnak mit tenni. Márpedig a rendőrök eddig soha nem állapítottak meg szabálysértést. Gadó elmondta, hogy ennek szerinte az lesz a vége, hogy a rendőröket rendszeresen hívogatók fognak ráfázni, hisz alapvetően indokolatlanul riasztják a járőröket. A tulaj végezetül elmondta, hogy a problémára jelenleg nincs megoldás, viszont mindenképp fontos lenne, ha a környező lakók és a presszó kompromisszumra jutna.

Dr. Horváth Endre hatósági főosztályvezető kiemelte, hogy a kocsmáknak figyelniük kell rá, hogy csak korábban kiadott engedélyüknek megfelelő mértékű zajt keltsenek, különben könnyen pórul járhatnak. Amennyiben az üzemeltető a határértéket túllépi, és ezzel túl nagy mértékű környezeti zajt kelt, úgy a lakók pihenéshez való jogának biztosítása érdekében lehetőség van az üzlet nyitva tartásának 22.00 óra és 6.00 óra közötti korlátozására, illetve az üzlet kötelező zárva tartásának elrendelésére is. Utóbbi eset azonban csak igazán veszélyes zajszennyezések után merülhet fel.

Amennyiben a gépi zene zavaró, az elszenvedői bejelentéssel élhetnek a Polgármesteri Hivatal Hatósági Főosztálynál, ahol  ilyen esetben a hangosítási határérték megállapítása és ellenőrzése történik, illetve a határérték túllépése esetén zajbírság kiszabására is itt nyílik lehetőség.

Ha azonban a zaj nem éri el a megadott határt, jogi következményei nem igazán lehetnek egy-egy ilyen esetnek.