400 ezren jártak ebben a pécsi épületben

Színfürdőben a Kodály Központ

Fennállásának ötödik évfordulóját ünnepli a Kodály Központ. Ennek apropóján tartottak sajtótájékoztatót csütörtökön, amelyen kiderült, hogy milyen ünnepi évaddal, különleges koncertekkel készül a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. a jubileumra.

hirdetés

Hivatalosan december 16-án ünnepli az immár világhírű akusztikával rendelkező Kodály Központ fennállásának ötödik évfordulóját, azon a napon délelőtt tíz órától éjfélig tartó nyílt nap keretében rendeznek egész napos műsorfolyamot. A jubileum kapcsán tartott sajtóeseményen Vincze Balázs, a ZSÖK ügyvezetője arról számolt be, hogy új korszak kezdődik az örökségkezelő életében.

Fotó: Müller Andrea

– A jövőben sokkal szorosabb lesz az együttműködés lesz a PFZ és a ZSÖK között, közösen fogunk programokat szervezni és létrehozni. Új korszak indul tehát, amelyben együtt gondolkodunk, hiszen nem tudunk külön-külön erősnek lennünk, szükséges az összefogás, hogy minél színvonalasabb rendezvényekkel csábítsuk Pécsre a kultúrakedvelőket.

Az ügyvezető hozzátette, további újdonságnak számít, hogy ezentúl már jóval tervezhetőbb lesz egy-egy évad. Eddig csak két-három hónapra előre tudtak programokat tervezni, ez a jövőben megváltozik.

– Már megvan a jövő év júniusáig tartó műsorprogramunk. Ez mindenképpen előrelépés, amely turisztikai szempontból is előnyös, hiszen jóval tervezhetőbbé válik a tevékenységünk.

Móczár Gábor, a ZSÖK nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója vázolta fel a társaság és a Kodály Központ soron következő kulturális programjait. December 16-án nyílt nap keretében várják az érdeklődőket, ahol egy különleges műsorfolyammal kedveskednek az érdeklődőknek. Emellett azonban másról is szó esett.

– Négy témakör alapján csoportosítható a következő időszak programstruktúrája. A nagy generáció itthon és a nagy generáció Európában elnevezésű tematika keretében olyan sztárok lépnek fel a Kodály Központ színpadán, mint a Quimby, Presser Gábor, a Kiscsillag, Zorán és Koncz Zsuzsa. A külföldiek közül a Jethro Tull-legenda Ian Anderson ad koncertet Pécsen.

quimby

A harmadik tematikus csoport fellépői neves zongoraművészek köréből kerülnek ki, míg a negyedik során – amely a stílusokon átívelő kuriózumokat hivatott bemutatni – például Gryllus Dániel Weöres Sándor egyik alkotásán keresztül szólítja meg a közönséget.

Móczár hozzátette, hogy folytatják a színházi programokat is, így januárban a POSZT-on nagy sikert aratott Őrült nők ketrece című előadást, míg áprilisban a Száll a kakukk fészkére című darabot láthatja a nagyérdemű a hangversenyterem színpadán. Az ötéves Kodály Központ történetéről ráadásul december elején szép kivitelezésű könyv is megjelenik Cseri László szerkesztésében. Az elmúlt öt évben 945 zenei esemény és üzleti rendezvény zajlott a Kodály Központban, ez alatt az idő alatt több mint négyszázezren látogattak el a hangversenyterembe.