Kodály: külföldi szaklapok dícsérik a stúdiómunkát

Már a Kodály Központ megépítésekor elhangzott, hogy a világszínvonalú hangversenyterem kiválóan alkalmas lesz stúdióalbumok, koncertfelvételek és DVD-felvételek rögzítésére. Az üzemeltetők szerint a kezdeti sikerek gyümölcseit hamarosan betakaríthatják, miután a világ szaklapjaiban is híre ment, milyen jól szól a Kodály a felvételeken is.

hirdetés

A minap Baráti Kristóf világhírű hegedűművész már második CD-jét rögzített Pécsen, a Kodály Központban miután a holland Brilliant Classics kiadó remek tapasztalatokat szerzett a hangversenyterem hangzásáról. A művész játékáról és a felvétel színvonaláról felsőfokban írtak a szakfolyóiratok.

A Baráti által játszott Ysaÿe hegedűszonáták felvétele ékesen igazolta, hogy a Kodály Központ különleges és immáron hírneves akusztikáját semmilyen digitális effekt nem képes felülmúlni, vagy akár utánozni. Az elismerést jól jelzi, hogy az Ysaÿe-CD műsorfüzetében a kiadó két oldalt szentelt a Kodály Központ bemutatásának.

A legújabb, augusztus végén rögzített CD érdekessége, hogy nem stúdióban, hanem a Kodály Központ koncerttermében történt. Ez lehetővé teszi, hogy – minimálisra redukálva az utólagos elektroakusztikai korrekciókat – megőrizzék a lehető legtermészetesebb hangszerhangot és a valósághű koncerttermi atmoszférát és a felvétel hallgatója úgy érezze, ő maga is ott ül a hangversenyteremben.

creativepecs-kodaly

A hanglemez Hollandiában és 28 országban kerül a boltokba.

– Most kezd beérni az a munka, amit közel három évvel ezelőtt elkezdtünk. A Kodály világszínvonalú koncertfelvételek készítésében, így elsősorban erre hívjuk fel a nemzetközileg magasan jegyzett kiadók érdeklődését – mondja Hauer János, a Kodály Központ igazgatója.

Hauer János

Ő beszámolt róla, a Kodályban minden egyes koncertet a lehető legnagyobb precizitással, sok hangsávos technikával rögzítenek. A felvételeket fél évig tárolják is, majd sztereó hangminőségben archiválják is. – Nagy a rutinunk, amit az is mutat: ha a Bartók Rádió hozzánk jön rögzíteni, vagy innen közvetíti élő adásait, nagy számban a mi saját technikánkat veszi igénybe – mondja Hauer.

Az igazgató elmondta: a jövő éppen ezekben az élő műsorokban van, hiszen a szélessávú internet segítségével sok hasonló létesítményből pénzért sugároznak élő, több hangsávos produkciókat, vagy teszik azokat megvásárolhatóvá a weben.

– Ezzel együtt is hízelgő számunkra, hogy az itt rögzített CD-k minőségét – szerénység nélkül mondhatom – az egekbe dicsérik a külföldi szaklapok, s etalonnak tekintik az itt felvett anyagokat. Ezeken szinte nincs is utómunka, mert a terem természetes megszólalása nem teszi szükségessé a felvételeket követő komolyabb keveréseket – így Hauer.

Szerinte sokat jelent, hogy a nagy nevű holland kiadó felfedezte a Kodály Központot; ez ugyanis beindíthatja a komolyabb érdeklődést is a Kodály irányába. A létesítmény eddigi legnagyobb elismerést kiváltó munkáinak a Baráti CD-k számítanak, de rögzített itt már lemezt jazz-zenekar, az East, a Pannon Filharmonikusok, a Pécsi Szimfonietta is.

Horváth Zsolt, a Kodály rezidens zenekarának, a Pannon Filharmonikusoknak a vezetője már korábban elmondta, a létesítmény kiválóan alkalmas filmzenei projektek lebonyolítására is. Ezért azon is dolgoznak, hogy a hangversenyteremben a későbbiekben mozifilmekhez szerzett zenéket is feljátszanak.

 • Leskovics

  Megint a szokásos önáltatás. Addig ismételgetjük, hogy világszínvonalúak vagyunk, amíg el nem hisszük. Pedig még a tisztes középszert sem igen tudjuk elérni.

 • Szintén zenész

  Én rendszeresen olvasok külföldi komolyzenei szakfolyóiratokat, de egyben sem olvastam a Kodály Központ stúdiójáról. Esetleg megtudhatnánk mely lapokban méltatták a “világszínvonalú hangfelvételeket”?

 • Hangmester

  Enyhén fogalmazva csacsiság a cikk. Legfeljebb az eddigi ratyi színvonalhoz képest jó a felvételek minősége, világszínvonalúnak még metaforikusan sem nevezném. Ma már minden valamire való koncertteremben minimum nagy felbontású 7.1-es dolby surroundban veszik fel a hangot, nem szimpla sztereóban vagy “CD-minőségben”.

 • SE

  Azért merem remélni, nem csak 16bit/44kHz-en rögzítenek, hanem nagyobb felbontásban…