Kodályra emlékezik a Kodály

5 éve világhírű

Fennállásának ötödik évfordulóját ünnepli a Kodály Központ. Az eltelt időszakban világhírűvé avanzsált intézmény ebből az alkalomból nagyszabású születésnapi programsorozattal és ünnepi gálaműsorral kedveskedik látogatóinak december 16-án.

hirdetés

2010. december 16-án nyitotta meg kapuit a nagyérdemű előtt a pécsi Kodály Központ. Az akusztikája révén (is) kedvelt hangversenyterembe az elmúlt fél évtizedben több százezren látogattak el. Az intézmény három meghatározó szervezete, a Pannon Filharmonikusok, a Zsolnay Örökségkezelő és a Filharmónia vezetői mutatták be a két hét múlva megrendezendő születésnapi programsorozat és gálaest részleteit.

kodály központ 5 éves, hl02
A vezetők büszkék az intézmény sikertörténetére.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere kiemelte, hogy a Kodály Központ eltelt öt éve a siker szinonimája, hiszen olyan “pályafutást” tudhat magáénak, ami egészen különleges a magyar kulturális életben.

– Nagyon ritka, hogy mindenki lelkesedéssel beszél erről az épületről. A központ működése túlszárnyalta előzetes reményeinket is, olyan kincset kaptunk, amire nem voltunk felkészülve – hangsúlyozta a városvezető, aki hozzátette, reméli, hogy a folytatás is ilyen sikertörténet lesz.

Vincze Balázs, a ZSÖK ügyvezetője néhány konkrét adattal is szolgált. Az eltelt fél évtized során több mint 415 ezer látogató kereste fel a központot, a közel ezer rendezvényből 777 zenei koncert volt. A szakember szerint komoly összefogás eredményeként sikerült az ország egyik legmeghatározóbb zenei központjává tenni a hangversenytermet.

Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója a zenekar felkészültségét és magabiztosságát hangsúlyozta, valamint azt, hogy a következő években is a már megszokott magas színvonalon szeretnék kiszolgálni a közönséget.

Az eseményen mutatták be az ötéves jubileum apropójából szerkesztett könyvet. A ZSÖK gondozásában megjelent kötetben a központ olyan oldalát is megmutatják, amely újdonságként hathat a közönség számára, de felidézik az építés és a megnyitás óta eltelt évek emlékezetes pillanatait.

Kodály-Központ-1024x682
Nagyon népszerű a látogatók körében.

A gálakoncert kivételével ingyenes (de regisztrációhoz kötött) műsorfolyam során délelőtt Ilyen a jazz címmel Lakner Tamás várja a gyerekeket egy különleges programra. A 14 órakor kezdődő Best of Kodály Központ elnevezésű eseményen a látogatók egy hangfelvétel-válogatást hallgathatnak meg az elmúlt öt év legjobb pillanataiból. A Magyar Kórusok Napja alkalmából gyermek- és ifjúsági kórusok adnak koncertet 16 órától.

Az ünnepi gálakoncert 20 órakor kezdődik, amely az intézmény névadójának munkássága előtt tiszteleg. Kodály Zoltán szellemiségét idézi meg a Pannon Filharmonikusok nemrég alakult Fesztiválkórusa, amely első ízben lép színpadra nagyközönség előtt, és a világhírű zeneszerző több műve – köztük a legjelentősebb alkotása, a Psalmus Hungaricus – is felcsendül majd.

A programokra regisztrálni személyesen a Kodály Központ jegypénztárában, valamint e-mailben a latogato@zsn.hu címen lehet.