Költözzünk mi is a sasok fészkébe!

Igazi csemege a természetkedvelőknek: a tavalyinál jóval jobb minőségű webkamerákon, immár hanggal is lehet követni egy saspár életét a Duna-Dráva Nemzeti Park jóvoltából. Idén, ha minden a tervek szerint alakul, megtekinthetjük a tojások költését egészen a kis sasfiókák nyár eleji kirepüléséig a fészekből.

hirdetés

A tavalyi nagy sikernek köszönhetően idén is megleshetjük, miként éli egy sascsalád a mindennapjait. Két kamerát helyeztek fel a szakemberek a környező fákra. Az egyiket közvetlen a jelen pillanatban épülő fészek fölé, a másikat kicsit távolabb tőle. Tavaly október végén a régi, fészek melletti kamerát kicserélték egy új, korszerű, már hangot is rögzítőre. Mindkét kamera napelemmel működik.

Dombi Imre, a Duna-Dráva Nemzeti Park természetvédelmi őre elmondta, ezek a kamerák nem csupán a sasok megfigyelésére szolgálnak majd, a későbbiekben is remek szolgálatot tesznek a szakembereknek, hiszen más fajok is látogatják a fészket.

fiatal sas látogatóban
Egy fiatal hím meglátogatja a fészket

Gyakran látni majd, hogy valamelyik kamera ki lesz kapcsolva. Ez azért van, hogy óvjuk a változékony időjárási viszontagságoktól. Persze ha nem kap elég napfényt, szintén megállhat.

– A tojót már ismerhetik azok, akik követték az előző „évadot”. Ő már egy idősebb példány, párja tavaly május 2-án elpusztult. Azonban nem késlekedett és talált magának egy újabb hímet – meséli.

tojó és hím együtt
Íme, a boldog házaspár!

A sasok nincsenek megjelölve, nincs lekövetve a mozgásuk. Általában pár kilométerre távolodnak csak el a fészektől, hogy védjék azt. Táplálékkeresés közben azonban 10-15 kilométerre is elrepülhetnek.

A szakember azt nem árulta el, hogy a Nemzeti Park területén belül merre található a varázslatos fészek – érthető okokból.

rétisas_öreg
A rétisas páratlanul gyönyörű, fokozottan védett ragadozó (fotó: Dombi Imre)

És hogy minek lehetünk a szemtanúi? Február közepén, 15-e és 20-a körül a tojó lerakhatja a tojásokat – a rétisas egy nagyon korán költő faj. Utána türelmeseknek kell lennünk, ugyanis csak március vége környékén, körülbelül 40 nap alatt fognak kikelni. A kis fiókákat sokáig nézegethetjük, ők június közepe felé fognak kirepülni a fészekből. Persze addig velük együtt nekünk is sok élményben lehet részünk.

IDE kattintva pedig máris kukkolhatja a sasokat – egy kis szerencsével akár ott is lehetnek!

tojó sas
A főszereplő hölgy, a tojó