Komoly forgalomkorlátozásokra és változásokra kell számítani Kertváros útjain

A Nagy Imre út fejlesztése, valamint a Füzes dűlő és Nyugati ipari út összekötésének munkálatai miatt forgalomkorlátozáskora kell számítani Kertvárosban.

A „Nagy Imre út fejlesztése” című projekt keretében a város bruttó 324 228 706 forintot nyert el a Nagy Imre út környezetében kiépítendő kerékpárút fejlesztésére, valamint a Nagy Imre út – Maléter Pál út csomópontja és a Keszüi úti csomópontja közötti útszakasz fejlesztésére.

A projekt keretében közel másfél kilométernyi új kerékpárutat alakítanak ki a Maléter Pál úti csomóponttól egészen az EXPO Center-csomópontig. A szakasz eleje a Maléter Pál út jelzőlámpás csomópontjánál véget érő, már meglévő kerékpárúthoz csatlakozik. A szakasz vége pedig csatlakozik a pellérdi kerékpárutat a Füzes dűlővel összekötő kerékpárúthoz.

A közúti közösségi közlekedés műszaki fenntarthatósága érdekében szükséges Nagy Imre úti út felújítása is, mely szintén a projekt része. A Nagy Imre út Maléter Pál úti és Keszüi úti csomópontja közötti körülbelül 550 méter hosszú szakasz fejlesztése során a nyomvályús burkolatot megszüntetetik, továbbá a jelentős járműforgalom terhelésének ellenállása érdekében a kötő és kopóréteg teljes felújítása is megtörténik.

A projekt kivitelezési munkái miatt június 22. és július 3. között az alábbi munkákra és forgalomkorlátozásokra kell a lakosságnak felkészülnie:

Az elkövetkező két hétben a Megyeri út – Füzes dűlő csomópontban burkolati jelek festésére kerül sor. A munkálatok ideje alatt korlátozásokra kell számítani.

A Kosárlabda Akadémia előtt kerékpárút burkolatépítési munkálatai folynak. A kivitelezés során időszakosan munkagépek lassíthatják a forgalom haladását. A gyalogosok a munkaterületen elhelyezett információs táblák szerint tudnak közlekedni.

A Megyeri út – Pécs Pláza csomópontban a jelzőlámpa áthelyezése, illetve fejlesztése elkészült, a csomópontba burkolati jelek festésére kerül sor június 22. és július 3. között.

A Nagy Imre út Keszüi út és Maléter Pál út közötti szakaszán felbontották az aszfaltburkolatot, valamint az út nyugati oldalán elbontották a szegélysort. A kivitelezés miatt a Keszüi úti körforgalom és a Maléter Pál úti csomópont között a Nagy Imre út félpályás lezárására került sor az átmenő forgalom egyirányúsítása mellett. Az áthaladás továbbra is kizárólag Kertváros irányából a Megyeri út felé haladóknak biztosított, a Megyeri út irányából érkezők a Varsány utca irányába tudnak kerülni.

A tervezett munkálatok miatt a Nagy Imre út nyugati oldalán lévő Sarolta utca nevű buszmegállót ideiglenesen áthelyezték a Lahti utcai megállóhoz. A Nagy Imre út keleti oldalán lévő buszmegállók a fenti időszakban változatlanul üzemelnek.

A felbontott területen a következő hetekben a meglévő szegélyek bontása és építése, valamint víznyelők elbontására és építésére kerül sor. A buszmegállóban elkészítik a tartós beton burkolatot, végül az útpályán új aszfaltkopóréteget terítenek el. A Nagy Imre út nyugati oldalán, a Maléter Pál út és a Sarolta utca nevű buszmegálló között járda és kerékpárút aszfaltozása történik az ütemezés szerint június 22. és 29. között.

A Füzes dűlő és Nyugati ipari út összekötése kapcsán várható korlátozások:

A projekt eredményeképpen megvalósul a közvetlen összeköttetés az Expo Center, Vásártér, Megyeri út, és a délnyugati elkerülő út között. Az új 600 méteres Füzes dűlői szakasz javítja a munkaerő mobilitást. A projekt nem csak a gépjárművel történő munkába járás lehetőségeinek fejlesztését célozza, hanem magában foglal egy kerékpáros fejlesztést is. A pályázatnak köszönhetően a korábban megépült Pellérd-Pécs kerékpárút bevezetésére is szükség van. A projekt részeként a pellérdi kerékpárút nyugati elkerülő úton történő átvezetése mellett a Füzes dűlőn keresztül kiépülő út mellett kerékpárút építésre is sor kerül egészen az Expo Center – Megyeri út csomópontig tartó mindösszesen 1,2 kilométer hosszúságban.

A Füzes dűlőben folytatódnak az útépítési munkálatok. Az elkészült töltésszakaszokon mechanikai stabilizáció építése, valamint aszfaltozás történik. Az építés ideje alatt a Füzes dűlőben, illetve a Nyugati ipari úton munkagépek lassíthatják időszakosan a forgalmat.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata kéri a lakosság türelmét és fokozott figyelmét az érintett kivitelezési területeken.

A fentiek értelmezésében bizonyára segítséget jelent ez és ez a térkép.