Komoly bajt okoz a gyermekkori szorongás

A szorongás egy mély félelem, sok esetben nem egyértelmű a gyermek számára sem, hogy mitől is tart pontosan. Mindössze a helyzet feszültségét jeleníti meg, vagyis egy nyugtalanító érzést, ami gyakran társul a tehetetlenség érzésével, és ezt élettani tünetek kísérhetik. 

hirdetés

A gyermekpszichológiában elsősorban a szorongásos kórképek jelennek meg, melyek többféle módon is jelentkezhetnek, változatos tünetek formájában. A gyermekek kevésbé tudják szavakkal kifejezni, milyen feszültségeket élnek át, mitől félnek. Azonban a testi tünetek és a viselkedési problémák árulkodóak lehetnek, melyek során kiderül, hogy a gyermek szorong. Ilyen tünetek többek között a nappali vizelettartási gondok, ágyba vizelés, valamint az alvászavarok, éjjeli felriadások és a rémálmok. Az iskolai teljesítmény hirtelen romlása, iskolai vagy otthoni magatartás-problémák is utalhatnak szorongásra. Sok gyermek viszont védekező stratégiát mutat, ők csendessé és visszahúzódóvá válnak, szociális helyzetekben kevésbé kezdeményeznek, kerülik a kihívásokat és a feladathelyzeteket.

– Amennyiben a tünetek néhány napja, néhány hete jelentkeztek, a szülő leülhet bizalmasan beszélgetni a gyermekével – mondja Alföldi Linda, a pécsi Éltes EGYMI Nevelési Tanácsadó pszichológusa. – Sokszor saját maguk sem tudják megfogalmazni, hogy mit éreznek, min mennek keresztül, szégyellik, ha az iskolában, óvodában jelentkező problémáikról kell beszélniük. Érdemes először a saját észrevételeinket elmondani, ami máris jelzi a gyermek számára, hogy észrevettük, és próbáljuk megérteni, mit él át – folytatja. Azonban ha a tünetek tartósan, négy-hat héten keresztül fennállnak, érdemes szakember segítségét kérni.

Nemcsak a szülőnek nagy a felelőssége abban, hogy észrevegye, a gyermek viselkedése megváltozott. Hiszen a gyermek a nap nagy részét óvodában vagy iskolában tölti, e tekintetben a pedagógusra is nagy teher hárul.

– A pedagógus abban tud segíteni, ha szeme vagy érzékenysége van ezekre a változásokra a gyermekekkel kapcsolatban, s amennyiben észleli, akkor jelzi a szülőknek vagy az iskolai pszichológusnak, hogy a korábban kiegyensúlyozott hangulatú gyermek viselkedése megváltozott – folytatja Alföldi Linda. – Az is fontos lehet, ha egy korábban csendes gyerek hirtelen agresszív, indulatos lesz, illetve ha egy korábban élénk, harsány gyermek egyszeriben elcsendesedik, levertnek, fáradékonynak tűnik – teszi hozzá.

A szorongás – sok problémához hasonlóan – életkoronként változik, így a különböző életszakaszokra más és más jellemző. – A legkorábbi életszakasz jellemzője a szeparációs szorongás, vagyis az elhagyástól való félelem, ezt követi iskolás korban a teljesítményszorongás – mondja a szakember.

Amennyiben nem kezelik a szorongással járó tüneteket időben, hosszan elhúzódhatnak. Egy tartós szorongásos zavar vagy stresszállapot alakulhat ki, ami alacsony önértékeléssel, szégyennel társulhat, valamint a folyamatosan fennálló testi tünetek egészségkárosító hatással járhatnak. A gyermek legtöbb esetben egyedül nem képes enyhíteni a tüneteket, hiszen a szorongást kiváltó tényezővel szemben alkalmazott elégtelen megküzdési stratégiák is ezért alakultak ki. Azonban ha sikerül megfelelően leküzdeni a szorongást, akkor ez megerősítheti a gyermeket abban, hogy egy későbbi nehéz élethelyzettel is képes lesz szembeszállni.

  • Bea

    Az én kislányom ugyanígy van, fáj a hasa és most kutakodok..most kezdte az iskolát..gyanús..:(

  • egy anya

    Az én fiam hét éves. Az iskolakezdés után másfél hónappal hasfájásra panaszkodott az orvosi kivizsgálás nem mutatott semmi testi problémát. Előtte nagyon jókedvű, harsány gyerek volt, most csökkent az étvágya, sokat sír az iskolában én szorongásra gyanakszom az iskolapszichológussal ma találkoztunk és a segítségét kértem a probléma megoldásra. Naponta beszélgetünk a fiammal, de eddig nem sikerült kideríteni a probléma okát.

  • egy anya

    Nagyon kell figyelni a jelekre… Én átéltem ezt a gyerekemmel.