A Google reklámozza Pécset

Street View

hirdetés

Az eddigi autóval bejárható utak, utcák után Pécs újabb oldalával is megismerkedhetnek szerte a világon a Google térképszoftverét, s interneten elérhető térképét használók. A Street View virtuális túrái érintik a Tettyét, a Zsolnay-negyedet, a Sétateret, a Citrom utcát, de még a Balokány-ligetet is.

Bő fél éve lapunk számolt be róla elsőként, hogy Pécs turisztikai, történelmi és kulturális szempontból jelentős értékeit is bemutatja a keresőrendszeréről ismert Google, amely tavaly tavasszal már elhelyezte térképszoftverében Pécs autóval bejárható részeinek panorámaképeit.

Street View4

A cég most közölte lapunkkal, hogy immár a város bizonyos, csak gyalogosan vagy biciklivel járható részein is lehet virtuálisan barangolni.

A Google Utcaképben – angol nevén Street View-ban – 360 fokos panorámaképek keltik azt az érzést, mintha a valóságban is a város utcáin vagy éppen egy épület belsejében sétálna az ember. Körbe lehet fordulni, előre-, hátramenni, le- és felnézni néhány kattintással.

Street View3

A Street View-ban látható kép nem élő, speciális programok segítségével korábban készült fotókból állítják össze. A fotókon minden arcot és rendszámot automatikusan elhomályosítanak.

A Street View számítógépen, okostelefonon és tableten is működik. Azokban a városokban, városrészekben, melyek már bekerültek a Street View-ba, egyetlen kattintással virtuális sétára indulhat a világon bárki.

Street View2

Ehhez mindössze a Google Térképen az “utcakép” nézetet kell választani. Azt, hogy hol elérhető az Utcakép, a Térkép alsó sarkában látható kis sárga bábu megmutatja: a bábut a térkép fölé húzva kék színnel megjelenik, merre lehet virtuális sétára indulni.

Magyarország autóval bejárható részein tavaly áprilistól lehet virtuális sétát tenni a Street View-ban, augusztusban pedig a Google szakemberei speciális berendezésekkel – hátizsákkal, “zsúrkocsival” – kezdtek el képeket készíteni kulturális, történelmi és turisztikai szempontból fontos és érdekes, de autóval nem bejárható magyarországi helyszínekről.

Street View5

A Google operátora a 18 kg-os hátizsákra erősített, 15 objektívből épített speciális fényképezőgéppel csak gyalogutakon megközelíthető helyekről – például a pécsi Zsolnay-negyedről, a Sétatérről, a Tettyéről, a Széchenyi térről és a Kossuth térről – tudott panorámaképeket készíteni.

– Örömmel dolgozunk azon, hogy Pécs is megmutathassa turisztikai, történelmi és kulturális kincseit, épületeivel, tájaival elvarázsolja a világ internetezőit – mondta Heal Edina, a Google magyarországi vezetője. Szerinte az, hogy különleges pécsi helyszínek bekerülnek a Street View-ba, segítségére lesz mindenkinek, aki a város történelmi és kulturális emlékeivel ismerkedne, kikapcsolódni vagy utazni szeretne. – Éppúgy hasznos ez az idegenforgalomban dolgozóknak, a kulturális intézményeknek, vállalkozásoknak, mint az ide látogató turistáknak, vagy éppen a pedagógusoknak és diákoknak – tette hozzá.

A cég közölte, azért hogy Magyarország településeiből, különleges helyeiből még többet és minél aktuálisabb fényképeken láthassanak az emberek, május elejétől újra fényképezni fognak a Street View munkatársai – minden valószínűség szerint Pécsen is ismét megjelennek a triciklis és gyalogos munkatársak.

Arról, hogy épp melyik nyilvános helyszínen készülnek fotók, a Street View honlapján lehet tájékozódni.

[box title=”Havi 1 milliárd ember láthatja” box_color=”#8e4343″]A Google Térképet a világon havonta több mint 1 milliárdan használják. Itt keresnek úti célt, látnivalót, útvonalat vagy üzleteket az emberek, de az iskolai földrajz és történelem órák kedvelt eszköze is, hogy új tájakat, történelmi helyszíneket ismertessenek meg a diákokkal.
Az idegenforgalomban, vendéglátásban dolgozók, kulturális intézmények, vállalkozások is világszerte használják a Street View-t. Tapasztalataik alapján fontos eszköz a vendégek, turisták érdeklődésének felkeltésében is. Ehhez a Street View panorámaképét egyszerűen és ingyenesen saját honlapjukba építhetik. A pompeji romokat kezelő intézmény például 25 százalékos forgalomnövekedésről számolt be azután, hogy a Street View technológiával online megtekinthetővé tették a romokat és ezt beépítették a honlapjukba is.[/box]

  • (X)

    …és jól láthatók az utcákban a kátyúk is ! (…)