Edzőterem nyílt mozgássérülteknek is

Mozgáskorlátozottaknak is biztosítanak teret Pécs legújabb edzőtermében. A hétfőn megnyílt Testakadémiát Mézes Gergely vezeti, aki maga is tíz éve kényszerült kerekes székbe egy baleset után.

hirdetés

A hétfőn átadott teremben nem gépek, hanem edzéstípusok várják a betérőket, épeket és olyan, mozgásukban korlátozottakat is, akik eddig nem is gondolkoztak sporttevékenységen.

Itt se futópad, se emelőszerkezet nem dolgozik a mozogni vágyó helyett, itt mindenki saját testével vagy súlyokkal végzi a gyakorlatokat – magyarázza a módszert a terem vezetője, Mézes Gergely. Az egy évtizede kerekes székben élő sportoló korábban rögbizett, most pedig ő irányítja a pécsi csapatot.

Úgy gondolta, ha neki sikerült a sporttal túllendülnie a korlátozottságán, akkor másnak is sikerül legyőznie ezeket a nehézségeket. Szerinte egy mozgáskorlátozottnak sem szabad otthon maradnia munka nélkül, hanem érdemes valamibe belevágnia.

Mézes Gergelynek olyan fokú a sérülése, hogy maga nem tudja használni a termet, de a programokban bárki részt vehet, sérülési foktól függően.

– Az edző csoportokban foglalkozik a jelentkezőkkel, és a fejlődést is együtt élik meg – magyarázza a tulajdonos.

A terem megnyitóján ott volt Farkas László is, aki szintén kerekes székes. Ő a felsőtestét tudja mozgatni. Mint mondta, neki azért jó ez a terem, mert karban tudja tartani az izmait, ráadásul sokkal többet is kell mozognia, mint ép társainak. A hétköznapi életben ez hozzájárulhat ahhoz, hogy az autójából egyedül is ki tudjon szállni, ne kelljen segítséget kérnie.

Az edzőterem abban is más a konditermekkel szemben, hogy nincs bérlet, hanem heti kétszer-háromszor, edzéstől függően lehet járni a sportórákra.

 • cyrydream

  Egy uszoda nem kellene Pécsnek?

 • Nagyné Éva

  Más városokban nem lesz ilyen??? Nagyon kellene a sérült embereknek ilyen lehetőség.

 • Mézes Gergely

  pecs@testakademia.hu, 20-438-37-36, nyitvatartás edzésidőkben

 • Detkiné Antal Katalin

  Kedves Medve úr! Kérhetnék egy emailc’met?

 • Kovács Ica

  T. Mézes Úr!

  Telefonszámot, nyitva tartási időt tudna közölni?

 • Faszkalap

  A lófarkas kislány nem keres véletlenül egy hasonló adottságú barátot?

 • Mézes Gergely

  volt bőrgyár, északmegyer dűlő felől közelíthető meg

 • Rock

  Hol van a terem? Elérhetőséget!!!