Vészkorszak: soha többé

A holokauszt 70. évfordulója alkalmából tartott pécsi megemlékez-sorozat szombaton tudományos konferenciával folytatódik “Mert kőhalommá tetted a várost…” címen. A városháza dísztermében nagyjából százan gyűltek össze, hogy a tiszteletre méltó előadók szavait hallgassák az immáron harmadik alkalommal megrendezett, hagyományos konferencián.

hirdetés

A konferenciát dr. Stark András pszichiáter, a Pécsi Zsidó Hitközség alelnöke nyitotta meg és elmondta, az esemény a tudományos és narratív emlékezést egyaránt szolgálja. Az 50. és 60. évfordulón hasonlóképpen felidéztek sok, olykor felkavaró momentumot a vészkorszakról.

Hagyományos, hogy a konferenciának a városháza ad otthont, a fővédnökséget dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere vállalta. Az önkormányzat részéről Erb József, nemzeti kisebbségi tanácsnok köszöntötte a résztvevőket:

– Pécs a béke városa. Büszkék vagyunk rá, hiszen azt jelképezi, hogy évszázadokon keresztül békében élt együtt számos nemzet és felekezet képviselője. Erre vet árnyékot, hogy hetven évvel ezelőtt a pécsi zsidó lakosságot sárga csillag viselésére kényszerítették, jogaiktól megfosztották, elhurcolták. Ezzel biztos halálra ítélve nőket, férfiakat, gyerekeket, időseket egyaránt. Pécs város önkormányzata a történelemből tanulva határozatba foglalta, hogy Pécsett többé nem fordulhat elő, hogy vallása, nemzetisége, kultúrája, bármely kisebbséghez való tartozása miatt hátrányos megkülönböztetés érjen – mondta beszédében Erb József.

Holokauszt konferencia
Balról: Szita Szabolcs, Ormos Mária, Schweitzer József, Stark András

A konferencia első felében prof. dr. Schweitzer József, nyugalmazott országos és egykori pécsi főrabbi, prof. dr. Ormos Mária, akadémikus történész és prof. dr. Szita Szabolcs, történész tartottak előadást.

Elsőként a nagy tiszteletnek örvendő Schweitzer József kapott szót:

– “Föl-földobott kő, hazajött fiad” – kezdte, utalva pécsi gyökereire, kötődéseire. Visszaemlékezett, hogy a Pécsi Zsidó Hitközség tagjai a legnehezebb időkben is igyekeztek támogatni egymást. Előadásában a város hitközségének háború utáni újraszervezéséről beszélt. Őt magát szokatlanul fiatalon nevezték ki rabbinak és az újjáépítés során többek közt a mohácsi és az akkori délszláv területek zsidó közösségiben is volt dolga.

A konferencia második felében dr. habil. K. Farkas Claudia, történész, Hábel János, helytörténeti kutató, dr. Schweitzer Gábor jogtörténész, valamint Vörös István Károly, történész tartanak előadásokat.