Iszonyú sötét időszak volt ez

Egy méltatlanul kevéssé ismert időszakról, Pécs történelmének egyik legsötétebb fejezetéről tartottak konferenciát a városházán szerda délután. Az első világháborút követő szerb megszállás katasztrofális napjait és talán még katasztrofálisabb következményeit hosszú évekig nyögte a város.

A Kárpát-medencei Magyar Autonómiatanácsnak és Pécs önkormányzatának közös konferenciáján három előadás hangzott el. A szerb megszállás társadalmi-gazdasági hatásairól, nemzetközi megítéléséről, Trianon hatásáról a pécsi régióban és a korabeli, Kárpát-medencei vasúti hálózatról beszélt Kaposi Zoltán, Hornyák Árpád és Majdán János.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere a konferencia megnyitóján elmondta, a szerb megszállás egy olyan fejezete a Trianon előtti időszaknak, amiről egyre és egyre kevesebben tudnak. Ezért fontos ez a konferencia: országos viszonylatban legyen markánsabban jelen a magyar történelemnek ezen fejezete, és természetesen mi, pécsiek, is minél többen tudjunk erről a szomorú pár évről.

A városháza díszterme adott otthont a konferenciának

– A megszállás nem volt előzmények nélküli, egy korábban kialakult helyzet következménye, ami nagyon megnehezítette a város helyzetét. Sokáig kétséges volt, hogy Pécs egyáltalán magyar város tud-e maradni, a megszállás nem alakul-e át tartós elcsatolássá – mondta.

– Így érthető volt az az eufória, örömünnep a felszabadító Nemzeti Sereg érkezésekor. Ennek állít ma emléket a Széchenyi téri örökmécses, ami hosszú ideig nem világított, de ma már ég azoknak a napoknak az emlékére – tette hozzá Páva Zsolt.