Konferenciával zárul a Csorba Győző Emlékév

Nagyszabású, kétnapos konferenciával ért a végéhez a Csorba Győző Emlékév, a helyi irodalmi élet legnevesebb kutatói, irodalomtörténészei tartanak előadásokat. Az Emlékkonferencia méltó lezárása a legkülönfélébb programoknak, amelyekkel Csorba Győző előtt tisztelegtek, a nagy pécsi költő születésének 100. évfordulóján.

hirdetés

Irodalmárok, irodalomtörténészek, kritikusok és érdeklődők gyűltek össze a Tudásközpont nagy előadójában, az Emlékkonferencia hétfő délelőtti megnyitóján. Az emlékév záróeseménye ez a konferencia, 23-án este a Kodály Központban pedig emlékhangverseny lesz Csorba tiszteletére.

A rendezvényt megnyitó Őri László, Pécs alpolgármestere elmondta, a Csorba Győző Társaság a helyi közművelődés, helyi kultúra terén hiánypótlónak számít, bár nem előzmény nélküli – a 85 évvel ezelőtt megalakult Janus Pannonius Társaság ugyanezen célokkal szerveződött: a költő emlékének, hagyatékának ápolása, őrzése, népszerűsítése.

tudásközpont őri csorba konferencia
Őri szerint példaértékű Csorba Győző társaság tevékenysége

Így nem is volt kérdés, hogy a városvezetés a társaság megalakulása, az emlékév kezdeményezése és megvalósítása mellé állt, támogatta mind szellemi, mind anyagi téren.

– Nagy megtiszteltetés, hogy a társaság felkérése nyomán magamat is immár a tagok között említhetem – mondta a politikus. – Hiszen számomra és minden pécsi számára is kiemelten fontos, hogy Csorba Győző alakját megőrizze emlékében, hagyatékát ápolja és megbecsülje, hiszen ő is egész életében bizonyította Pécs iránti szeretetét.

Miszler Tamás, a Csorba Győző Könyvtár igazgatója elmesélte, miként fogalmazódott meg bennük 2015 őszén az Emlékév gondolata és annak programjai, az a több mint tíz páratlanul sikeres és népszerű esemény, amellyel tisztelegni szerettek volna a pécsi irodalmár előtt.

Megköszönte mindenkinek, aki bármilyen módon részt vett a programokban, a meghívott előadóknak, hogy eljöttek, és az önkormányzatnak, hogy anyagilag is az ügy mellé állt.

tudásközpont csorba - konferencia
A legkiválóbb irodalomtudósok jöttek el a konferenciára

A Csorba Emlékév március elején kezdődött, az év folyamán prózamondó- és szavalóversenyeket tartottak a fiatalabbaknak és a felnőtteknek, játékos vetélkedőket általános iskolásoknak. Számos könyvbemutató, kerekasztal-beszélgetés zajlott. Májusban kiállítás nyílott a költő életművéből a Tudásközpontban, szeptember közepén utcanévtáblát avattak a róla elnevezett utcában, főhajtással emlékeztek meg a költőről sírjánál a Pécsi Köztemetőben.

Az emlékév alatt pedig végig rendhagyó irodalomórákon lehetett részt venni csoportoknak, osztályoknak a Tudásközpont Csorba Győző Emlékszobájában a pécsi irodalmár életéről, életművéről.