Könnyebb lesz autózni?

Több mint tízmilliárdot költ el olyan beruházásokra a Magyar Közút, amelyek biztonságosabbá és gyorsabbá teszik a közlekedést – közölték. Pécsre is komoly összegek jutnak: olyan lámpákat szerelnek fel például, amelyek a forgalom nagyságának megfelelően adnak zöld utat vagy pirosat.  

hirdetés

– Egy uniós fejlesztési programnak köszönhetően kezdhetünk munkába. A 11,5 milliárd forint értékű közlekedésbiztonsági csomagban modernebbé tesszük a rendőrlámpákat, biztonságosabbak lesznek a zebrák, szalagkorlátokat cserélünk, igyekszünk megszüntetni a baleseti gócpontokat, ezzel együtt gyorsítjuk is a közlekedést – mondja lapunknak Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút szóvivője.

Nemcsak biztonságosabbak, de gyorsabban végigjárhatóak is lesznek a pécsi utak – állítják.

Jó pár helyen tovább lesz zöld csúcsforgalomban...
Jó pár helyen tovább lesz zöld csúcsforgalomban…

– Mindegyik rendőrlámpa megújul, üzembiztosabb lesz, nem utolsósorban jobban látszik majd a LED-betét miatt. A gyalogos-kijelzőkkel együtt 310 helyen cseréljük ezeket. Emellett számos helyen a forgalom nagyságát figyelő lámpák is dolgoznak majd – tette hozzá Pécsi.

A legfontosabb hozadék, hogy a 6-os úton jóval egyszerűbb lesz átszelni a várost, mint eddig –  tervek szerint.

– A kereszteződések mindegyikében újfajta járműérzékelőt helyezünk el, így a fázistervek figyelembe veszik az egyes irányokban a forgalom nagyságát is. Ilyen, forgalomtól függő irányítási mód eddig nem volt a Mohácsi út, a Major utcai, valamint a Bajcsy-Zsilinszky utcától nyugati irányban, a Bolgár-közig lévő csomópontokban – mondja a szóvivő.

A Tüzér utca és Bolgár-köz közötti szakaszon ugyanis 60 km/h-s sebességhatárt engedélyeznek, a lámpák összehangolását már erre a tempóra is tervezik.

[box title=”Lehetnek torlódások” box_color=”#ee6d6d”]

A lámpák cseréje egyébként már július végén elkezdődik, emiatt pedig nem működő irányítóberendezésekre, s az ezzel járó torlódásokra kell felkészülni. Előfordulhat, hogy egy-egy komolyabb kereszteződésben ez napokat is jelent. A reggeli és délutáni csúcsforgalmak idején rendőrök is segítenek majd irányítani a forgalmat.[/box]

– A limit felemelését – több, már meglévő pécsi főúti szakaszhoz hasonlóan – a kedvező környezeti és forgalombiztonsági adottságok teszik lehetővé. Ezek a módosítások várhatóan kedvező hatással lesznek a forgalomra is, a torlódásos időszakok is csökkenhetnek – mutatott rá Pécsi.

Két ponton megváltozik a forgalom is: új lámpás gyalogos-átkelőhely létesül a Komlói út és Komjáth Aladár út kereszteződésében. Emellett a 6-os út és a Pellérdre vezető összekötő út csomópontjában terelősziget és a főúti autóbusz-megállóhelyek között gyalogos középsziget létesül. Végre, hiszen itt még évekkel ezelőtt a pécsiek kérték a beavatkozásokat.

[box title=”Új korlátok lesznek” box_color=”#5268ff”]

Az egész megyében cserélik az elöregedett szalagkorlátokat. Az 56-os főút kivételével valamennyi fő közlekedési utat érinti a munka, összességében 18,7 kilométer hosszan lesz vadonatúj a védőkorlát. A munkálatok az év elején kezdődtek, a felével már megvannak. Végre az Orfű felé vezető utat is felújították. A szakaszon most is dolgoznak: egészen Remeterétig lesznek új korlátok.[/box]