Nagy változások a pécsi közlekedésben

Akár telefonról is megfigyelhetjük, hogy merre járnak a buszok

Olcsóbbá és hatékonyabbá tennék a városban a közlekedési feladatokat, ezzel magyarázzák a Pécsi Mobilitás Központ életre hívását, amely a város szárazföldi és légi közlekedési ágazatainak együttműködését biztosítja. Ezentúl a menetrendet sem a Tüke Busz Zrt. írja.

hirdetés

Néhány hónapon belül kezd el működni élesben a Pécsi Mobilitási Központ, amelytől azt várják, hogy segítségével gördülékenyebbé váljon a közlekedésszervezés, a buszok menetrendje, vonalai gyorsabban és pontosabban lekövessék a pécsiek igényeit, s jobban lehessen tervezni az utak felbontásával járó munkákat.

Girán János alpolgármester lapunknak azzal magyarázta az önkormányzat lépését, hogy a világ fejlett nagyvárosaiban is hasonló egységesítések jöttek létre az utóbbi években.

Mint mondta, már részben elindult a folyamat Pécsen is, hiszen a városi parkolási rendszert már korábban átvette egy magáncégtől a Biokom Nkft., az útjavításokat is már ez a cég rendeli meg, s gondoskodik a belterületi utak forgalomszervezéséről. A továbbiakban ezeket a tevékenységeket veszi át a Mobilitási Központ, de kiegészül a feladat a buszközlekedés folyamatos megszervezésével, sőt, a város légi közlekedésének koordinálásával is.

A központ gondoskodik majd a menetrendekről, de a sofőrök a Tüke Busz Zrt.-nél maradnak, ahogy a javítóbázis is. Utóbbit azonban később szintén átvehetik.

– Az új rendszer egy átlátható, hatékonyan és a korábbiaknál olcsóbban működtethető szisztéma lesz. Azt várhatjuk például, hogy a közlekedők igényeire gyorsabban tudunk majd reagálni, az utak felbontásával kapcsolatos munkákat jobban össze lehet hangolni, s kényelmesebbé válik a pécsi közlekedés – mondta lapunknak Girán János.

Az alpolgármester szerint néhány hónapon belül, de legkésőbb nyártól működhet úgy a rendszer, ahogyan azt elképelték.

[box title=”Gyorsulnak a lámpás kereszteződések” box_color=”#b91d1d”]Bizonyos fejlesztések már elindultak Pécsen azért, hogy gyorsabban átkelhessünk a város útjain. A Magyar Közút tavaly nyáron kezdett hozzá a rendőrlámpák lecseréléséhez a megyeszékhelyet átszelő útszakaszokon. Az intelligens berendezések képesek érzékelni a forgalom nagyságát, így annak fényében változik a zöld jelzés időtartama, mennyi autó várakozik egy-egy kereszteződésben. A 6-os úton a volt Zrínyi-laktanya és a patacsi elágazás között így akár perceket is nyerhetünk. A munkákkal májusig végeznek.[/box]