Könnyebb kilépni a házasságból

Változnak a válásra vonatkozó jogszabályok, ezért az egykor boldog házasoknak 2014-től könnyebb lesz hivatalosan is búcsút inteniük egymásnak. Viszont a gyermekelhelyezést tekintve nem történik számottevő módosítás.

hirdetés

Márciustól lép életbe az új Polgárjogi Törvénykönyv, s ezzel együtt új családjogi szabályozást is bevezetnek, aminek egyik sarkalatos pontja, hogy egyszerűbbé válik a házasság felbontása.

A bontási alapelvek lényegében nem módosulnak. A feldúltságon alapuló válóper változatlan marad: a bíróság a házasságot bármelyik házastárs kérelmére felbontja, ha a házasélet teljesen és helyrehozhatatlanul megromlott. Az okot a feleknek kell bizonyítaniuk, ellentétben a közös megegyezésen alapuló válással, ami 2014-től változni fog.

A jelenlegi gyakorlat szerint a bíróság a házasságot közös belegyezéssel felbontja, ha a felek erre irányuló végleges és befolyásmentes szándékukat kifejezik, valamint egyezséget kötnek a járulékos kérdésekben, vagyis a közös gyermekük elhelyezésében, annak kapcsolattartásában, a tartásdíjban, a közös lakás használatában és az ingó vagyon kérdésében.

A vagyoni kérdéseket külön kell intéznie a feleknek

– Az új szabályok szerint a feleknek az ingó vagyon elosztásában nem kell majd megállapodniuk, hiszen rengeteget változtak a vagyoni viszonyok, már nem csak a berendezésen és az autón, hanem esetlegesen a részvényen, az üzletrészen is meg kell állapodniuk  – magyarázta dr. Juhászné dr. Müllner Marianna, pécsi ügyvéd.

Tehát maga a válási procedúra egyszerűbb lesz, viszont az összes többi vagyoni kérdést külön kell intéznie a volt házasoknak.

Változások lesznek a gyerek szempontjából is.  Márciustól a “gyermekelhelyezés” szó a “szülői felügyelet gyakorlása” elnevezésre módosul.

Lényeges változás, hogy a közös szülői felügyeletre irányuló együttes szülői kérelem esetén a bíróságnak nem kell a gyermeket elhelyeznie egyik vagy másik szülőnél, csak a lakóhelyét kell meghatározni, de a kapcsolattartást nem szükséges szabályozni.

A közös gyermeknek csak a lakóhelyét kell meghatároznia a bíróságnak

– Azonban, ha nem tudnak a felek megállapodni, ennek hiányában továbbra is a bíróság dönt arról, hogy a felügyeletet melyik szülő gyakorolja – tette hozzá az ügyvédnő.

A jelenleg hatályos családjogi törvény szerint, amennyiben a felek a járulékos kérdésekben egyezséget kötöttek, ennek megváltoztatását két éven belül nem igényelhették. Csak akkor, ha az a gyermek érdekét szolgálta, illetve a körülmények lényesen megváltoztak, és ez valamelyik fél érdekét súlyosan sértette.  Juhász Marianna elmondta, ez a korlát már nem szerepel az új módosításban, a megállapodástól módosíthatják döntésüket.

Ha a házastársak már három éve külön élnek, kérhetik a házasság felbontását, amennyiben rendezték a gyermek elhelyezését, valamint tartását.

– Ezt a rendelkezést kivették az új törvényből, ugyanis a válási statisztikák szerint alig alkalmazták a felek – fogalmazott az ügyvédnő.