Neten turkálhatunk saját betegségeinkben

Magyarországon hamarosan bevezetik az elektronikus egészségügyi rendszert, ami jelentősen csökkenti majd az orvosok adminisztrációs terheit és a betegek is könnyebben és gyorsabban juthatnak gyógyszereikhez és a szükséges kezelésekhez. Princz János pécsi háziorvos, a Praktizáló Orvosok Szövetségének Baranya megyei elnöke szerint mindenki számára előnyös lesz a tervek szerint másfél év múlva minden egészségügyi intézményben bevezetni szándékozott rendszer.

hirdetés

A tervek szerint az idén októberben induló tesztüzem lezárulta után, 2017 első negyedévében már minden magyarországi egészségügyi szolgáltatónak csatlakoznia kell az elektronikus egészségügyi rendszerhez, ami számos újítást hoz az orvosok és a betegek életébe.

e-egészségügyi rendszer1

A rendszer lényege, hogy a betegek orvosi anyagai (leletek, gyógyszerek, zárójelentések, röntgenfelvételek) bárhol és bármikor elérhetők lesznek a kezelőorvosok számára – persze csak akkor, ha a páciens hozzájárul ehhez. A digitális önrendelkezés keretében az ügyfélkapun keresztül mindenki lekérdezheti saját betegdokumentációit, s meghatározhatja, hogy ki férhet hozzá egészségügyi ellátásával kapcsolatos adataihoz.

Az új rendszer számos könnyítést hoz az orvosok számára is, mondta megkeresésünkre Dr. Princz János háziorvos, a Praktizáló Orvosok Szövetségének Baranya megyei elnöke.

– Ma már mindenképpen elvárás, hogy ne papírokkal szaladgáljanak a betegek egyik orvostól a másikig. Előnyös, hogy a betegek leletei elérhetőek lesznek az OEP központi adatbázisában – mondta.

dr.Princz János háziorvos
Princz János szerint mindenki jól jár az új rendszerrel.

Az új szisztémában a beteg is hozzá tud jutni saját leleteihez, megnézheti azokat, kinyomtathatja magának és kezelőorvosa is letöltheti saját gépére. Így azonnal megkapja az adatokat, azok nem kallódnak el, vagy a beteg nem felejti el elhozni magával.

– Másrészt az orvosnak sem kell újra beírni saját betegnyilvántartó programunkba az esetleg valahol már elektronikusan létrehozott leletet. Jelentősen csökkenhet az adminisztrációs teher, gyorsabban és egyszerűbben hozzá lehet jutni az adatokhoz, egy kattintással bekerülhet a lelet a betegnyilvántartó rendszerbe. Naprakészebb lesz a rendszer, ami a betegellátás szempontjából is előnyös lesz.

Princz János szólt az e-recept bevezetésének szükségességéről is, ami szintén több szempontból teszi könnyebbé az ügyintézést.

– Százszámra gyártjuk naponta a recepteket, ami nagyon idő- és költségigényes. Probléma adódhat, ha a beteg elveszíti a receptet, vagy elveszik valahol. Ezentúl a gyógyszertárakban online módon megfelelő jogosultság igazolása mellett a páciens kiveheti a számára előírt gyógyszereket – emelte ki.

Ez a megoldás költséghatékonyabb, hiszen nincs annyi papír- és nyomtatóköltség, kevesebb idő- és adminisztrációs teher jut ránk, de sokkal biztonságosabb megoldás a beteg számára is.