Áramolnak a tízmilliárdok Baranyába

A 2014-2020-as európai uniós fejlesztési ciklus minden pályázatát meghirdeti a kormány 2017. június 30-ig, összesen 12 ezer milliárd forint keretösszegben – közölte az MTI. Hargitai János miniszteri biztos minden segítséget megad.

hirdetés

Idén még 133 pályázati kiírás jelenik meg. A távirati iroda tudósítása szerint a felgyorsított pályáztatás olyan előnyhöz juttatja majd a vállalkozásokat, önkormányzatokat és civil szervezeteket, amelyek révén növelni tudják versenyképességüket, munkahelyeket teremthetnek, hozzájárulhatnak az ország exportképességének növekedéséhez, ezáltal a magyar gazdaság bővüléséhez. Kormányzati szándékok szerint vidékfejlesztésre az elmúlt 30 év legnagyobb keretösszege áll rendelkezésre, miután Brüsszel jóváhagyta az 1300 milliárd forintos támogatást.

Hargitai János baranyai miniszteri biztos kijelentette, a kormány határozott arról, hogy 2017. június 30-ig meghirdeti a 2014-2020-as uniós ciklus teljes támogatási keretösszegét a vállalkozások és önkormányzatok részére.

– Ezzel kettős célt érünk el. Egyfelől versenyelőnybe kerülnek a hazai pályázati szereplők az Európai Unió más tagállamainak pályázóival szemben, másfelől elkerüljük az előző, 2013-ig tartó uniós ciklus negatív tapasztalatait, vagyis azt, hogy a cikluson túl is meg kell hirdetni pályázatokat – mondta a politikus.

Hozzátette: a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) végrehajtására a kormány – a megyék és a megyei jogú városok által készített integrált területi programok jóváhagyásával – zöld utat adott. Kiemelte, az Európai Bizottság támogatja, hogy a kormány az eddigi, nagybirtokokat előnybe részesítő támogatások helyett a kis- és közepes birtokok fejlődését preferálja. Előtérbe kerültek a mikro-, kis- és középvállalkozások, a családi gazdaságok, ezen belül is az állattenyésztés, a kertészet és az élelmiszer-feldolgozás kiemelt támogatása. A Vidékfejlesztési Program  első pályázatai már idén szeptembertől folyamatosan jelennek meg.

A Terület- és Településfejlesztési Program is a vidéké. A 18 megyei önkormányzat és 22 megyei jogú város a maga által tervezett integrált területi programok alapján csaknem 1200 milliárd forint fejlesztési forráshoz juthat, amely a helyi gazdaság élénkítését szolgálja. Az első pályázatok e program esetében szinté ősszel megjelennek.

– Baranya megyére és Pécsre vonatkozó integrált területi program elemeire a megyei önkormányzat és Pécs önkormányzata tett javaslatot. Mindkét keretdokumentumot a kormány augusztus 12-én elfogadta. Baranya megye Integrált Területi Programja 38,02 milliárd forint támogatást élvez, a pécsire pedig a 31,40 milliárd forint fordítható – mondta, hozzátéve azt is, hogy a programok kiemelten kezelik a fenntartható és minőségi foglalkoztatás, valamint a munkavállalói mobilitás ösztönzését, a környezet megőrzését és védelmét, az alacsony széndioxid-kibocsátású gazdaság felé történő elmozdulást, a társadalmi együttműködés előmozdítását, valamint a szegénység és a hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelmet.