Kormánygarancia a pécsi fejlesztésekre

A kormány garanciát vállal arra, hogy megvalósítja a következő években a Pécsre vonatkozó, múlt héten bejelentett fejlesztéseket – közölte L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára parlamenti felszólalásában hétfőn.

hirdetés

A politikus interpellációra reagált, ugyanis Csizi Péter pécsi képviselő érdeklődött arról, milyen intézkedésekkel biztosítja a kormány, hogy a múlt kedden Pécsen elhangzott ígéretekből valóság legyen a jövőben.

A képviselő felszólalásában emlékeztetett arra, hogy a pécsiek egy helyi konzultáción jelölhették ki a város fejlődési irányait, s ezek alapján állapodott meg Orbán Viktor miniszterelnök és Páva Zsolt a kormány támogatását igénylő fejlesztésekről.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=Edi-hyvTDtE&feature=youtu.be”]

Felidézte: e szerint a kormány támogatja az M6-os út 2018-ig országhatárig történő meghosszabbítását, az M60-as folytatásának megindítását szintén három éven belül. Emellett, mondta, a kabinet elősegíti új ipari park, benne üzemcsarnokok építését, vásárcsarnok felhúzását, aquaparkot is magában foglaló sport- és szabadidőközpont létrehozását, elősegíti az egyetemen tanuló külföldi hallgatók számának gyarapítását.

Bővítik az ipari parkot, de csarnokokat is építenek
Bővítik az ipari parkot, de csarnokokat is építenek

L. Simon László azt mondta, a megállapodás részleteit kormányhatározatban fogják rögzíteni, ez, tette hozzá, „garancia lesz arra, hogy meg is valósuljanak a vállalások”.

Az államtitkár kifejtette: a Modern Városok Program – amelynek során végigjárja a kormányfő a megyeszékhelyeket – lehetőséget teremt arra, hogy a nemzeti és az uniós forrásokat a helyi igényeknek megfelelően irányítsák a városokba.

Kiemelte: stratégiai jelentőségű a vállalások közül az M6-os és M60-as út folytatása, különösen fontos, hogy a Zsolnay-negyed fenntartásával kapcsolatban megállapodás szülessen, az ipari park bővítése pedig szintén kiemelt jelentőségű a kormányzat számára.

Korábban Csizi lapunknak nyilatkozva azt mondta, a fejlesztések legnagyobb nyertese Kertváros lehet, hiszen a bejelentett beruházások a legnépesebb hazai városrészben valósulnak majd meg.