Kóstolja végig Baranya ízeit!

A Pécsi Szelet fesztivál azzal a szándékkal jött létre, hogy egy napig egy sétálóutcába gyűjtse össze Baranya ízeit a street foodtól a fine diningig. Május elsején a Zsolnay-negyed valóságos gourmet piknikké válik, amely ingyenesen látogatható bárki számára, aki kíváncsi a megye legjobb borászatainak, termelőinek és éttermeinek kulináris kínálatára. 

hirdetés

Az ötlet Gellai Gergő és Teleky Zoltán fejéből pattant ki, akik úgy érezték, a pécsiek nem ismerik eléggé a megyében munkálkodó jobbnál jobb borászatok, éttermek és kistermelők portékáit, termékeit. Az ötletet támogatta Vincze Balázs, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője és Páva Zsolt, Pécs polgármestere is, az esemény szervezése során csatlakozott a Filharmónia Magyarország. A komolyzenei hangversenyekkel foglalkozó cég a fogásokhoz igazodva koncertekkel színesíti majd a fesztivált.

pécsi szelet, hl03pécsi szelet, hl02

– Úgy gondoltuk, hogy jót tenne a szakmának, ha létrejönne egy olyan inspiráló fesztivál, ahol nemcsak szélesebb közönségnek mutathatjuk meg gasztronómiai tudásunkat, hanem egymásnak is, hiszen a gasztrokultúra a street foodtól a fine diningig fontos szerepet játszik Pécs életében – mondta Gellai Gergő szerdán.

A szervezők a baranyai éttermeket, helyi borászatokat és őstermelőket kizárólag szakmai alapon választották ki, a kitelepülőkre semmilyen költség nem hárul, így a vendégek megfizethető áron juthatnak hozzá finomabbnál finomabb ételekhez.

Gellai hozzátette, a Zsolnay-negyedet május elsején úgy rendezik be, hogy sétálva bebarangolható legyen a baranyai éttermi kultúra.

– Látható, hogy különböző városok, régiók egyre inkább próbálják megtalálni azt az identitásukat,  ez alól a gasztronómia sem kivétel. Pécsett sincs ez másként, az éttermek próbálnak olyan ízeket, ételfajtákat, kuriózumokat felkutatni, amelyek a régióra jellemzőek. A Pécsi Szelet neve is erre utal, csalogatja a pécsieket és az ide látogatókat is, hogy kóstolják meg a helyi ízeket, fogásokat, italokat és őstermelők termékeit – tette hozzá Páva Zsolt.pécsi szelet, hl07 pécsi szelet, hl04

– Szeretnénk, ha gasztronómia szempontból is vonzó lenne Pécs a turistáknak, hiszen nincs még egy ilyen vidéki város Magyarországon, mely ennyi kimagaslósan jó vendéglátóhellyel büszkélkedhet mint Pécs. Azokat az éttermeket kerestük meg első körben, akikkel régóta együtt dolgozunk, és tudjuk, portékáik kimagaslóan minőségiek – teszi hozzá Teleky Zoltán.

A tervek szerint a Pécsi Szelet minden évben más-más tematikával jelentkezik, az idei, a május elsejéhez illeszkedve a sör és virsli témát járja körül, melyet a résztvevő éttermek teljesen szabadon, szimbolikusan értelmezve, kreatívan dolgozhatnak fel.

A rendezvény délelőtt tizenegy órakor kezdődik és este kilenc óráig várják az érdeklődőket.