Köszöni a botrányt a Rózsaszín Pitbull

Örülnek a botránynak

Jó nagy rockbotrányt gerjesztett a komlói Rózsaszín Pitbull zenekar legújabb, Cserbenhagyottak címre hallgató dala, ugyanis a szólásszabadság jegyében mindenkinek jól odamondó punkzenekar most a migránsoknak mentek neki, természetesen a rájuk jellemző trágár és kompromisszummentes stílusban. A dal miatt kitiltották őket az idei Punkkarácsonyról, Facebook-oldalukat letiltották, és szerte az országban nácinak bélyegezték őket. De mit mond minderről a zenekar?

hirdetés

A Rózsaszín Pitbull a hazai punkzene legendás zenekara, noha ők általában nem szokták magukat punkzenekarnak bélyegezni. Pályafutásuk során a magyar közélet problémáit – azokat, amiket ők problémának véltek és vélnek – emlékezetes odamondással, trágársággal, és mégis humorosan boncolgatják, legújabb daluk azonban még a hazai punkzenekarok között is kicsapta a biztosítékot.

A Cserbenhagyottak című klipes számukban ugyanis a migránsokat küldik haza, a maguk szitokszavakban gazdag módján, ezt pedig a Barackca névre hallgató – szintén elég nagy rajongótáborral bíró – punkbanda eléggé a szívére a vette, jól le is nácizták a Rózsaszín Pitbull tagjait, több más együttessel karöltve. Ezen felül pedig kitiltották őket az éves Punkkarácsonyról is, amit Budapesten tartanak meg.

Kassai Gábor, a Rózsaszín Pitbull énekese lapunknak elmondta, hogy a zenekar nagyon szépen köszöni azoknak a hazai zenekaroknak, akik felhívták a közvélemény figyelmét a dalra, ugyanis „nélkülük soha nem nézték volna meg” ennyien a hozzá készült klipet, amelyben a zenekar arra hívja fel a figyelmet, hogy sokan az országban a migránsokkal törődnek inkább a hajléktalanokkal szemben.

Örülnek a botránynak
Örülnek a botránynak

Kassai hozzátette, hogy a migránskérdést ők csak egy „bizonyos szemszögből” nézték, szerinte ugyanis sok migráns nem a háború elől menekül, csak „a jobb megélhetést keresik”, vagy csupán „cirkuszt csinálni jönnek ide, drága cuccokban”. Van különbség tehát migráns és migráns között, mondta Kassai.

Az énekes érdekesnek tartja, hogy ezért a klipért pont egy olyan kirekesztés ellen ágáló társaság rekeszti ki őket, mint a szólásszabadságot éltető magyar punkzenekarok. A Pitbullnak pedig a legfontosabb mindig pontosan ez a szólásszabadság volt, ezért bocsánatot sem kérnek azoktól, akiket esetleg megbántottak a klippel.

Majd elárulják az igazi indokot
Majd elárulják az igazi indokot

Kérdésünkre, hogy milyen következménye lett még a dalnak, Kassai elmondta, hogy a Facebook-oldalukat először 24 órára, majd pedig végleg letiltották, de hát ebbe csak beletörődni lehet, a klip ettől még úgyis ottmarad a neten, még ha folyamatosan törlik is a másolatokat innen-onnan.

De miért készítették a dalt? A kérdés jogos, hiszen a Rózsaszín Pitbull szövegeiben mindig volt humor, sokszor gúny és paródia is megjelent dalaikban, szóval nem is biztos, hogy a Cserbenhagyottak komoly nóta. De ha viccből íródott, akkor kit gúnyolnak ki? Kassai azonban nem válaszolt erre a kérdésre, azt mondta csupán, hogy akkor fogják elárulni a klip apropóját, ha már nem nézik elég sokan a neten itt-ott felbukkanó klipet. Mert ha most elmondaná az igazi indokot, nem lenne nézett.

hirdetés