Kötelező 3 millióra emelni a törzstőkét

Többe kerül vagy sem? Csak ez érdekli a cégeket!

Egy törvénytervezet szerint 2016. március 15-ig 3 millió forintra kellene emelnie – visszamenőleg is – a törzstőkéjét minden kft.-nek. Pécsett nagyjából 1500-1700 céget érinthet ez a változás. Sokuk számára biztosan a megszűnéshez vezet ez a módosítás, de a talpon maradók sem ússzák meg olcsón. 

hirdetés

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium sajtóhírek szerint egy törvénytervezetet nyújtott be a parlamentnek. Azt szeretnék, ha a jövőre életbe lépő új Polgári Törvénykönyv kötelezné a kft.-ket a 3 millió forintig történő törzstőkeemelésre, visszamenőlegesen is. Az érintett cégek a szabály életbe lépésétől (2014. március 15.) kezdve 2 évet kapnának arra, hogy eleget tegyenek a változtatásoknak. A jövő tavasszal alakuló cégeknek pedig már minimum 3 millió forintos törzstőkével kell rendelkezniük.

A szabályváltoztatások ugyanakkor más módosításokat, néhol könnyítéseket is lehetővé tesznek a cégek működésében. Több stratégiai módosítás iséletbe léphet, így például rövidebb határidőt szabhatnak meg a közgyűlések összehívására. A változtatást elmulasztók viszont bírságra számíthatnak, bár ennek mértékét még nem határozták meg.

A cégeknek tehát már most célszerű elkezdeni a felkészülést az okiratok módosítására (például a cégtípus megváltoztatására), vagy a törzstőkeemelésre.

Síkfői Tamás, a megyei iparkamara titkára szerint részben jó a döntés, hiszen a korlátolt felelősségű társaságok így nagyobb összegig viselnek kockázatot. Egy csődöt jelentő cég például nagyobb eséllyel tudja törleszteni tartozását az alvállalkozóinak.

A kisebb kft.-ket érzékenyen érinti majd a törzstőkeemelés kötelezettsége

– A gond az, hogy a magyar, így a pécsi kft.-k sem állnak jól anyagilag, így sok céget komolyan meg fog viselni a törzstőkeemelés kötelezettsége, illetve az ezzel járó okirat módosítási- és könyvelői díj. Viszont Pécs környékén is sok az alvócég, amelyek egy része még adót sem fizet. Ezek valószínűleg megszűnnek a változtatás miatt. De a módosítások áldozatai lehetnek azok a kis kft.-k is, amelyeket tulajdonosuk a piac pangása miatt csak átmenetileg nem működtet – jellemezte a helyzetet lapunknak Síkfői Tamás.

A kamara titkárától megtudtuk, hogy Pécsett 5157 működő kft. van bejegyezve, véleménye szerint ezeknek nagyjából egyharmada tartozik a minimális forgalmú cégek közé. Őket érintheti érzékenyen leginkább a kötelező tőkeemelés.

Utánajártunk annak is, hogy milyen anyagi vonzatai vannak a módosításoknak a kötelező törzsbetét emelése mellett: a Ptk.-nak való megfelelés miatti módosításokat várhatóan illeték- és közzétételi díj-mentesen lehet majd bejelenteni a cégbíróságnál. Az egyéb stratégiai módosításokat pedig normál illeték befizetése mellett lehet majd megtenni.

– Az átfutási idő a cég megszüntetése vagy működési formájának átalakítása esetén is nagyjából fél év. Ezen kívül mindenkinek 10 ezer forint adminisztrációs díjjal kell kalkulálnia és az ügyészt is meg kell fizetni, ami akár az előbbi összeg többszöröse is lehet – tájékozódtunk egy pécsi ügyvédtől.