Havazás: helyreállt a rend, Alföldön okoz gondot

Szombat reggel kezdett intenzíven havazni Baranya megyében. Elakadt kamionok és autók jellemezték az utakat, ahol hóátfúvás nehezítette a közlekedést. Keszüben egy ötfős családot kellett kórházba szállítani szén-monoxid mérgezés miatt. Hosszúhetényben áram nélkül maradtak. Vasárnap nyugalom vár ránk. Alföldön jár a rossz idő.

hirdetés

12.00 Még kell a hólánc

Baranyában két útszakaszon még mindig kötelező a hólánc, és Udvarnál a teherautók továbbra sem léphetnek be Horvátországba – közölte a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség internetes oldalán vasárnap.

A közlemény szerint a hólánc használatára vonatkozó intézkedés a 67-es úton, Antalszállás és Bőszénfa, valamint a 6-os főúton Mecseknádasd és Pécsvárad között van érvényben.

11.30 Egy napja állnak Udvarnál

A hóhelyzet miatt még mindig több kamion vesztegel Udvarnál. Egyelőre nem tudni, mikor oldják fel a határátkelőt.

8.55 Vasárnap – Már az Alföldön havazik

A Mecsekben már járható, Alföldön kevésbé

A rendkívüli havazás és a hóátfúvások miatt le kellett zárni a nagylaki határátkelő felé vezető 43-as főutat Makó és Apátfalva között, valamint két mellékutat a Maros-parti város közelében – tájékoztatta Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság vasárnap az MTI-t.

Jászai Linda elmondta, a rendkívül rossz útviszonyok miatt reggel hét óra előtt le kellett zárni a nagylaki határátkelő felé vezető 43-as főutat Makó és Apátfalva között. A 4414-es út Makó és Maroslele, valamint a 4434-es út Makó és Kövegy között már korábban járhatatlanná vált.     A főhadnagy közölte, a rendőrség a katasztrófavédelemmel, illetve a közútkezelő munkatársaival együttműködve járja a megye útjait, gondoskodnak a hóátfúvások miatt kialakult hótorlaszok eltakarításáról, az utak járhatóvá tételéről, illetve az elakadt autók kiszabadításáról.

Jászai Linda mindenkinek felhívta a figyelmét, hogy a rendkívüli időjárás miatt kerülje el az érintett útszakaszokat, és csak a legszükségesebb esetben induljon útnak.

Arany-Tóth Attila, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivőjének tájékoztatása szerint Csongrád megyében átlagosan eddig 15 centiméter hó esett.

A katasztrófavédelem szakembereit kilenc műszaki mentéshez – torlódáshoz, árokba csúszáshoz és elakadáshoz – hívták segítségül, ebből négy helyen hajnali hat órakor is körül is dolgoztak. Egyik balesetnél sem történt személyi sérülés, és gyermek sem utazott ezekben a járművekben – közölte a szóvivő.

21.00 Udvarnál áll a forgalom

Szombat késő délután óta vesztegelnek a kamionok

Az intenzív havazás miatt szombaton késő délután leállt a teherforgalom Horvátország felé az udvari határátkelőhelynél – közölte a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség internetes oldalán.

A közlemény szerint a határrendészek a 3,5 tonna össztömeget meghaladó teherautókat nem engedik belépni Horvátországba. Baranya többi határátkelőhelyén ugyanakkor nincs korlátozás.

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a megyében továbbra sincs elzárt település és járhatatlan útszakasz. Szalánta, Szilvás, Szőkéd környékén azonban a hóátfúvások miatt az utak nehezen járhatóak, számítani lehet kamionok elakadásokra. Az 58-as főúton, a Tenkes-hegynél több teherjármű elakadt, ezért ott csak személygépkocsival lehet közlekedni.

Az M60-as autópálya teljes hosszában járható.

A katasztrófavédelem kitért rá: az Országos Meteorológiai Szolgálat 2. fokozatú, narancs riasztásra mérsékelte a korábban elrendelt piros meteorológiai riasztást. Baranyában várhatóan vasárnap reggel áll el a hóesés, addig 5-8 cm friss hóra lehet számítani, a szél ereje tovább csökken.

Az igazgatóság ennek ellenére továbbra is azt kéri a közlekedőktől, hogy csak rendkívül indokolt esetben, megfelelő tájékozódást és felkészülést követően induljanak útnak.

16.10 Kis időre lezárták az M60-as autópályát

Még az autópályán is voltak fennakadások

Baranya megye teljes területén érvényben van a piros meteorológiai riasztás. Az eddig lesett mennyiséget követően további 8-10 cm friss hóra lehet számítani. A viharos szél ereje csökken, jelenleg 30-35km/h az átlagos szélerősség,  legfeljebb 45-50 km/h széllökések észlehetők. Továbbra is lehet számítani hótorlaszok keletkezésére. A következő órákban jelentős változásra nem lehet számítani, kisebb enyhülés várható a szélerősségben.

Baranya megyében elzárt település, járhatatlan útszakasz nincs.
A Biokom tájékoztatása szerint Pécsett az utak járhatók, az utakat folyamatosan tisztítják.

Kozármisleny előtt az elkerülő úton az autópálya felé az út szabadon járható.
Az M60-as autópályát az 57-es úti lehajtó és a bólyi lehajtó között a hóeltakarítás idejére lezárták. A forgalmat az 57-es sz. főútra terelték.

A hólánc használata továbbra is kötelező a 67. sz. főúton a 35 km.  és  Boldogasszonyfa  (Kaposvár, Somogy) közötti útszakaszon, a 66-os számú főúton Gödre és Szentbalázs közötti szakaszon, valamint a 6.sz. főút Mecseknádasd (benzinkút) – Pécsvárad (Csokoládé puszta) közötti szakaszon. Az 56-os sz. főút Bár és Bátaszék közötti szakaszán visszavonták a hólánc kötelező használatát.

A határátkelőknél a forgalom zavartalan, hólánc használata nincs elrendelve egyik irányban sem. A horvátországi Katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a horvát oldalon az utak járhatóak, folyamatosan tisztítják, de az erős szél miatt hóátfúvásokra kell számítani, a látótávolság alacsony.

Baranya megyében a rendkívüli időjárással kapcsolatban 6 eseményhez vonultak tűzoltók.

Az EON ügyelete tájékoztatása szerint Hosszúhetényben helyreállt a szolgáltatás.
Gerényes és Vásárosdombó térségében 490, Szigetváron 334 fogyasztót érintő áramkimaradás van. A hiba kijavításán dolgoznak, melynek befejezése néhány órán belül várható.

A MÁV tájékoztatása szerint, Baranya megyében a vonatok menetrend szerint közlekednek, csak kisebb késések fordulnak elő.

A Pécsi Közlekedési Zrt. tájékoztatása szerint a 39-es vonalon helyreállt a közlekedés,  22-es és 36-os vonalakon a buszok még nem tudnak teljes vonalon közlekedni.

14.00 Kamion akadt el 

Tűzoltóval segítettek az elakadt kamionon

Egy kamion elakadt a hóban Pécs és Kozármisleny között az 5711-es út és az M60-as autópálya csomópontjánál.

A tűzoltóknak nemcsak az utak miatt kellett vonulniuk. Keszüben egy család kapott szén-monoxid mérgezést. Valószínű, hogy a nagy szél visszafújta a füstöt a lakótérbe. Öt embert, köztük két gyereket szállítottak kórházba.

 

13.40 Már az 56-os főúton is kötelező a hólánc

Baranya megyében a 6-os és a 67-es főút mellett már az 56-os főúton, illetve Somogy megyében a 66-os főúton is kötelezővé tette a hólánc használatát Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Figyeljük a táblákat!

A 67-es főúton Boldogasszonyfa és Kaposvár között, a 6-os főúton Mecseknádasd-Pécsvárad között, az 56-os főúton Bátaszék térségében, a 66-os főúton pedig Szentbalázs és Gödre között kötelező a hólánc használata.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának déli összesítése alapján változatlanul esik a hó a Dunántúl dél-nyugati területein, illetve a Keszthely-Makó vonaltól délre. Zala, Somogy, Baranya, valamint Bács-Kiskun megye déli részéről és Csongrád megyéből havazást jelentettek. Intenzíven havazik Harkány és Kiskunhalas környékén. Harkány térségében sok helyen 10 centiméter feletti a frissen hullott hóréteg vastagsága. A hőmérséklet mindenhol fagypont alatti, az Északi-középhegységben több helyen mínusz 9 fok alatti hideget mértek.

Havas a főutak burkolata Zala, Somogy és Baranya megyében. Latyakos burkolatot jelentettek Vasvár, Körmend és Zalaegerszeg térségéből. Keszthely, Marcali, illetve Kiskunhalas környékén hókásás szakaszokra is számítani kell. A mellékúthálózat burkolata a Dunántúl nyugati és déli területein havas, letaposott havas.

Az északi országrészben Balassagyarmat környezetében jégbordás, Salgótarjánnál letaposott havas. A Dunántúl déli területein közepes, Szántód, Dunaújváros, illetve Szentes környékéről erős, óránkénti 40-50 kilométeres széllökéseket jelentettek. Harkány környékén viharos, óránként 60 kilométer feletti a légmozgás erőssége.

Az itt tartózkodók és az ide indulók figyelmét felhívták arra, hogy csak indokolt esetben induljanak útnak, valamint folyamatosan figyeljék az előrejelzéseket és híradásokat. Készüljenek fel arra, hogy elakadhatnak, vagy lezárt útszakaszok lesznek az érintett térségben – írták.

 

13.29 Nincs komolyabb fennakadás a tömegközlekedésben

Üljünk buszra!

A Pécsi Közlekedési Zrt. tájékoztatása szerint a 22-es, 36-os és a 39-es vonalakon a buszok nem tudnak teljes vonalon közlekedni, ugyanakkor a városban nincs elakadt busz.

A MÁV tájékoztatása szerint Baranya megyében a vonatok menetrend szerint közlekednek, csak kisebb késések fordulnak elő.

12.35 – Félezren áram nélkül

Baranyában minden út járható, és az áramellátásban sincs komolyabb probléma az órák óta tartó intenzív havazás ellenére – tájékoztatott a rendőrség és az E.ON szombaton.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség oldalán közölte: a megyében jelenleg nincs lezárt útszakasz. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat a várható hóátfúvások miatt piros riasztást adott ki, a 67-es számú úton Antalszállás és Bőszénfa, a 6-os úton Mecseknádasd és Pécsvárad között pedig a gépjárművek csak hólánccal haladhatnak.

Hozzátették, hogy a hólánc fel- és leszerelésére szerelési helyeket jelöltek ki az érintett útszakaszok előtt. A hólánccal nem rendelkező járműveket a rendőrök visszafordítják.

Hosszúhetényben maradtak áram nélkül

Varga Ivett, az E.ON sajtóreferense az MTI érdeklődésére azt mondta, hogy Baranyában nincsenek komolyabb áramellátási problémák. Pécs nyugati és Hosszúhetény egy részén összesen mintegy félezer ember van áram nélkül, de a két kisebb műszaki hiba kijavításán már dolgoznak a szakemberek.

A sajtóreferens megjegyezte, hogy egy 500 embert érintő probléma még nem rendkívüli, az a havazástól függetlenül, egy átlagos hétköznapon is előfordulhat, például egy vezetékszakadás következményeként.

Varga Ivett hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az E.ON munkatársai és a cég alvállalkozói készenlétben állnak az extrém időjárási viszonyok miatt adódó feladatok ellátására is.

Kitért arra: az áramszolgáltatóknak a nagyobb mennyiségű hó önmagában nem okoz gondot, csak akkor, ha a hó az átlagosnál jobban tapad, és erős a szél. Akkor ugyanis nagyobb az esély, hogy megrongálódnak a villamosvezetékek.

10.00 – Kötelezővé tették a hólánc használatát

Közleményében a Magyar Közút Nonprofit Zrt. hangsúlyozza, ha továbbra is ilyen intenzitású marad a hóesés a Baranyában, akkor a Mecsek többi átkelési szakaszán is kötelező lesz a hólánc a gépjárművek számára.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának reggeli összesítése alapján esik a hó Vas, Zala és Baranya megyében, valamint Somogy illetve Tolna megye nagy részén. Hószállingózást jelentettek Kiskőrös és Kiskunhalas térségéből. A főutak burkolata Baranya megyében, valamint Körmend, Lenti és Nagyatád körzetében havas, Zalaegerszeg, Keszthely és Nagykanizsa környékén latyakos, Vasvár, Tapolca, Marcali és Tamási térségében hókásás.

Legyen nálunk, ha a Mecsekre megyünk!

A Dunántúl északi és középső területein, valamint Fejér megye nagy részén vizes, sónedves a burkolat. A mellékúthálózaton is téliesek az útviszonyok, a Dunántúl délnyugati területein havas a burkolat, északon sónedves, keleten, Balassagyarmat térségében jégbordás szakaszokra is számítani kell. A Dunántúl déli területein közepes, Szántód, Szentlőrinc és Szekszárd környékéről erős, óránkénti 40-50 kilométeres sebességű széllökéseket jelentettek, így itt hóátfúvásokra kell számítani.

A havazásban érintett területeken a közútkezelő üzemmérnökségei a legmagasabb, hármas készültségi fokozatban, teljes kapacitással dolgoznak, egyes helyeken a bérelhető gépeket is bevetik a hóakadályok megszüntetéséért. Országosan jelenleg a közútkezelő több mint 130 munkagépe és 600 munkatársa dolgozik hóeltakarításon és az utak síkosságmentesítésén.
Ugyanakkor a társaság arra kéri az autósokat, amennyiben tehetik, ne induljanak útnak az intenzív havazásban és hóátfúvásokban érintett területeken addig, amíg  a veszélyes időjárás nem csillapodik és akkor is csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített gépjárművekkel közlekedjenek.

[frame] Utazás előtt pedig mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról. Ezekről friss információkat a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatától a 06-1-336-2400-as telefonszámon. A társaság weboldalán, naponta többször frissítik az útállapotokra vonatkozó információkat. Amennyiben a közlekedők mégis elakadnának járművükkel, segítséget a tűzoltóság szakembereitől kaphatnak a 105-ös vagy a 112-es általános segélyhívó számon. [/frame]

 

9.30 Figyeljünk a hóátfúvásokra!

A havazást viharos szél kíséri, a hófúvások miatt adta ki a legmagasabb fokú riasztást a meteorológiai szolgálat

Baranyában a legrosszabb a helyzet

Megérkezett a hó: az idokep.hu észlelői az ország délnyugati részében, és a Bakonyból jelentettek havazást. Gondot azonban nem csak ez, hanem a havat hordó a viharos szél jelent sokfelé.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hófúvás miatt a legmagasabb fokú, azaz piros riasztást adott ki Baranya megye kilenc kistérségére. A  komlói, mohácsi, pécsi, pécsváradi, sásdi, sellyei, siklósi, szentlőrinci és szigetvári kistérségben a viharos erejű – 70 km/h-t is meghaladó – szél hótorlaszokat képezhet, amelyek elérhetik az 50 centimétert is.

A katasztrófavédelem felhívja a figyelmet, hogy a térségbe csak indokolt esetben induljanak útnak, valamint folyamatosan figyeljék az előrejelzéseket és híradásokat. Készüljenek fel arra, hogy elakadhatnak, vagy lezárt útszakaszok lesznek az érintett térségben.

Zala megyében a havazás miatt csaknem harminc munkagéppel dolgoznak, az emelkedő útszakaszokon kamionok akadnak el – közölte a közútkezelő megyei igazgatóságának ügyeletese szombaton az MTI-vel. A közlekedésben nagyobb fennakadások nincsenek és jelenleg valamennyi település megközelíthető a megyében.

A Dunától keletre még nem esik, de az észak-keleti országrészben kemény fagy van – Jósvafőn -13,5 C fokot mértek. A napi rekord 1925-ből származik, akkor Nyíregyházán -18,4 fok volt- írja a Híradó.hu.

[frame] Nézze meg videónkat a havas Pécsről itt! [/frame]

  • 88

    Komlón miért nem látni hókotrót?
    Év végén meg újra hozzávágnak F. K. elvtárshoz egy közel milliós premót, “jó munkájáért”?

  • Sanyi

    Még jó , hogy hétvége van . Akinek nem muszáj , maradjon otthon és forralt borozzon .