Kővári János szerint sikeresek voltak a zöldpályázatok

Június közepén döntött úgy a városi közgyűlés, hogy elindítja 50 millió forintos kerettel azt a pályázatot, amelyen a pécsi társasházak indulhatnak, és a közös helyiségeik fenntartható felújítására igényelhetnek támogatást. Hasonlóan a nyár folyamán írtak ki lakossági pályázatot elhanyagolt közterek közösségi célú zöldítésére is. A pályázat fejleményeiről, Kővári János, az önkormányzat zöldbiztosa és az Európa Zöld Fővárosa pályázat koordinátora számolt be.

Panelházak közös helyiségeinek energetikai korszerűsítésére maximálisan, lakásonként 50 ezer forintnyi támogatást lehet elérni, vagyis egy 10 emeletes ház esetében, ahol 40 lakás van, összesen kétmillió forint lehet a támogatási összeg. A pályázók a segítséget a teljes költség 50 százalékára igényelhették.

– 2011-ben határozta el az önkormányzat, hogy zöldvárossá alakítja Pécset. Ennek számos eleme van: a faültetések, a környezetünk zöldebbé tétele, de legalább ennyire fontos az energiatakarékosság is – mondta Kővári János, a Városfejlesztési és Kommunális Bizottság alelnöke a szerdán a témában megtartott közgyűlés előtt. – A mostani kiíráson 34 társasházi közösségből összességében 36 millió forintra nyújtottak be sikeres pályázatot, a lakóközösségek pedig további 63 millió forintot tettek hozzá a megvalósítandó célokhoz, mivel azonban marad még forrás, mintegy 13 millió forint, így erre a keretre még október 31-ig lehet pályázni.

Balról jobbra: Varga Péter és Kővári János
Varga Péter kezdeményezte a programot
A sajtótájékoztatón jelen volt Varga Péter, az Összefogás Pécsért Egyesület képviselője is, aki a kezdeményezője volt a pályázatnak. Varga Péter a sajtóeseményen arról beszélt, hogy a mostani kiírás olyan társasházi épületrészek modernizálására adott lehetőséget, melyekre eddig nem volt mód. A Kertvárosi Lakásfenntartó Szövetkezet elnöke Balatoni Árpád elmondta, kezdetben úgy tűnt, nehézséget fog okozni a rövid határidő, azonban ezt az egy hónapos mostani hosszabbítással az önkormányzat megoldotta.
Az ÖPE részéről elhangzott, a következő 10 évben folytatni szeretnék a panelépületek korszerűsítésének támogatását.

Hasonlóan sikeresnek ítélte Kővári a közterekkel kapcsolatos felhívást is, amelyre 22 civil pályázat érkezett mintegy 11 millió forint értékben, gyakorlatilag a város minden részéből. Ezeken a lakosság számára fontos közterek közösségi célokat szolgáló átalakítása keretében, padok, köztéri játékok kihelyezésére és a terek zöldítésére érkeztek kezdeményezések, amelyeket a lakók valósítanak meg saját elképzelésük szerint.

Kővári János beszámolt arról is, 46 zöldóvoda és -iskola is nyert már korábban a zöldpályázatokon, de még két beérkezett tervet is tudnak támogatni.

hirdetés

Hirdetés