Közbiztonság és büdzsé

Ki megy, ki marad?

kozgyules2

hirdetés

Rendkívüli közgyűlésen vallathatják a rendőrséget a pécsi képviselők. Korontos Zoltán városi rendőrkapitány számolt be a tavalyi statisztikáról, majd a képviselők mondhatták el véleményüket, kérdezhettek. A másik fontos napirendet a költségvetés jelentette.

Frisstíve (19:07)

Kevés esemény történt a rendkívüli közgyűlés hátralévő részén, a maradék mintegy tíz, kevésbé fajsúlyos napirendi pontot nagyobb vita nélkül fogadta el a testület. Két hét múlva rendes közgyűlés lesz. Köszönjük a figyelmet, tudósításunkat befejezzük.

Frissítve (18:13)

A többség elfogadta a költségvetést, az ellenzékiek nemmel szavaztak. Egyetlen módosító indítvány volt, amelyet Tóth Bertalan nyújtott be, ő azt kérte, biztosítson 60 millió forintot az önkormányzat a rendőrségnek a kamerarendszer működtetésére. Ezt egyelőre elvetették, Nagy Csaba azt mondta, előbb az önkormányzat közbiztonsági tanácsadó testülete vizsgálja meg a kérdést, s az ő javaslatuknak megfelelően döntenek később.

A közgyűlés szünetet tart.

Frissítve (17:50)

Nagy Csaba (Fidesz) alpolgármester több párttársának mondandóját kiegészítve és erősítve azt mondta, több tucat fejlesztés valósul meg a városban idén; a források milliárdokban mérhetőek. Kiemelte: lehet akármit mondani a magyar kormányra, de hogy nem kegyes 43 milliárd forintos adósságállomány átvállalásával, azt nem. Hozzátette: ez ugyanis az alapja Pécs további fejlődésének.

Frissítve (17:03)

Schmuck Roland (MSZP) szerint nem tükrözi kellően a valóságot a büdzsé, ő gyakorlatilag megismételte Tóth Bertalan reggeli sajtótájékoztatóját. Elmondta: nem szavazzák meg a költségvetést. Keresztes László Lóránt szintén kijelentette: az LMP sem fogadja el a büdzsét hasonló okokból. A harmadik ellenzéki párt, a Jobbik tagjai pedig azért szavaznak nemmel, mert nem csökkennek a pécsiek terhei jelentősen.

Frissítve (16:51)

Páva Zsolt a költségvetési vita felvezetéseként elmondta, idén 36 milliárd forintból gazdálkodhat a város. A bevételeknél szeretnék elérni, hogy a nagyobb adófizetői hajlandóság segítségével több forrás érkezzen az önkormányzat kasszájába; azt is várják, hogy a gazdaság erősödésével növekszik az iparűzési adóbevétel.

Azt mondta, Pécs egy olyan új, elrugaszkodási pályára léphet idén, amelyre eddig nem volt példa. Mint mondta, a kormányzati adósságátvállalásnak köszönhetően Pécs több pénzből gazdálkodhat. Hozzátette: Pécs egy nyugodt tervezési folyamatot kezdhet el idén.

A beruházásokról szólva elmondta, többek között a Mecsek-Dráva Programra, a Horvát Színház felújítására, iskolák fejlesztésére, vízvédelmi rendszerek korszerűsítésére, óvodák modernizálására, kerékpárutakra, szobrok felállítására költenek majd összesen 22 milliárd forintot fordítanak, a Mecsek-Dráva program nélkül 5 milliárd forintból fejlesztenek.

Frissítve (16:38)

Dakos József, megyei főkapitány bejelentette: a rendőrség elfogta azt az embert, aki a pécsi székesegyház kifosztogatásával gyanúsítható, nála kélt kegytárgy kivételével az értékeket is megtalálták. Szavaiból kiderült, a sajtó gyorsan reagál a bűnesetek elkövetésére, de nem mindig ejt szót elfogásokról, azok megoldásáról, ez is indokolhatja a a szubjektív biztonságérzet megváltozását a városban.

Leszögezte: a rendőrök nem bírságolnak Pécsen parancsra, nincs olyan követelmény, hogy naponta hány forintot kell beszedniük bírságként.

Elmondta, a mai napon, csütörtökön 18 rendőrautó és 60 járőr van a pécsi utakon a szolgálati autókkal együtt. Négy rendőrőrs gépjárművekkel és gyalogosan dolgozik minden nap. Munkaidejük harminc százalékát az autókban ülő rendőrök is gyalogosan dolgozzák le. Elmondta: soha nem fogja megígérni, hogy nem lesznek bűnesetek Pécen, de elmondta: a pécsi és megyei rendőrök a lehető legjobban kívánják ellátni feladatukat, ehhez várják a pécsiek, az önkormányzat támogatását.

A közgyűlés többsége elfogadta a rendőrök beszámolóját, majd döntött a városvezető koalíció javaslatainak elfogadásáról is.

Frissítve (16:24)

Korontos Zoltán a felvetésekre reagálva elmondta: túlzó, hogy a statisztika azért lett jobb, mert néhány kisebb súlyú bűncselekményt szabálysértéssé minősítettek. Elmondta: a pécsi számokkal ki lehetne menni nyugat-európai országokba, hiszen Pécsen jó a közbiztonság. Hozzátette: bízik benne, hogy a közterületeken elindult folyamat – azaz, hogy már jó ideje folyamatosan növelik a járőrök számát – az emberek szubjektív biztonságérzetét is növelni fogja.

A rendőri jelenlét kapcsán megemlítette: nem kívánja összehasonlítani Pécset más városokkal, megyékkel, de annyi elmondott. A városban ma több rendőr szolgál, mint a korábbi években. Azt is kijelentette: a polgárőrökkel a jövőben szorosabban együtt kívánnak működni. Hozzátette: a javaslatokat meghallgatta, nyitott rájuk, s igyekszik mindent megtenni a teljesülésekért.

Frissítve (16:01)

Gyimesi Gábor (Jobbik) bejelentette: a Jobbik Magyarországért Mozgalom felajánl egy kamerát. Ezt a Szeptember 6.téren állítanák fel, s remélik, hogy sikerül becsatlakoztatni a városi rendszerbe. Gyimesi elmondta: szerinte a fő gond a pécsi közbiztonság tekintetében is, hogy a bűnözők a felelősségre vonás után is folytatják a törvények tiprását. Hozzátette: a bűnözők nem ritkán önkormányzati bérlakásban élnek, ezért a városnak is felelőssége van.

Frissítve (15:49)

Erb József (Fidesz) szerint nemcsak az eszközök vásárlásában, hanem új polgárőr szervezetek létrehozásában is segíteni kellene a polgárőrség erősítését. Ehhez, mondta, képviselő keretből is biztosíthatnának forrást a képviselők.

Frissítve (15:32)

Fogarasi Gábor (Jobbik) azt mondta, szerencsés lenne, ha tapasztalt rendőrök néznék a kamerák képeiket. Ők, mondta, talán jobban tudnák, mikor kell beavatkozni, rögvest egy gyanús történéshez sietni. Azt is elmondta, mindenképpen több gyalogos rendőrt szeretne látni a Jobbik a pécsi utcákon.

Frissítve (15:27)

Keresztes László Lóránt (LMP) azt mondta, erősíteni kell a polgárőrséget, eszközeik beszerzéseit. Örvendetesnek nevezte, hogy a Fidesz-KDNP ötmillió forintos forrás biztosítását javasolja, de szerinte ennél is több kell. Szerinte például segíthetnének a polgárőröknek úgy is, hogy a város kedvezményeket biztosít számukra: például olcsóbban utazhatnának a buszokon, s számukra kedvezményt is adhatnaka helyi adókból.

Frissítve (15:15)

Tóth Bertalan (MSZP) szerint a legutóbbi időkig nem volt megfelelő számú rendőr a pécsi utcákon. Szerinte csalóka a statisztika is, ugyanis a több bűncselekményt szabálysértéssé nyilvánítottak a jogszabályok. Elmondta: a jövőben nem a pécsi köztereseknek, hanem a rendőrség munkatársainak kellene figyelniük a térfigyelő kamerák által közvetített képeket. Azt is javasolta Tóth, hogy csatlakozzon a köztéri jelenlétbe több készenléti rendőr, ahogy történt az az utóbbi hetekben.

Korábban írtuk:

A városi rendőrkapitány beszámolójában elmondta, Pécsen csökkent a bűncselekmények száma, sikeresebb a nyomozói munka is. Megemlítette: a megyében több mint tíz százalékkal jobbak az adatok, mint egy évvel korábban.

A kapitány korábbi cikkünkben már jelzett számadatokat sorolta, majd befejezte beszámolóját. Ezt követően a képviselők mondhatták el véleményüket.

Decsi István (Fidesz) bejelentette: a Fidesz-KDNP frakció ötpontos javaslatot tesz a közbiztonság növelése céljából, erről korábban a párt elnöksége, majd a frakció is tárgyalt. A javaslatokról korábban önálló cikkben foglalkoztunk.

  • Kötélfonó Attila

    Április 6. a döntés napja, de addig is minden nap gyakorolhatod a helyesírást, buta szoci troll.

  • Toth javaslatait veszik at

    Mar honapokal ezelott szolt higy lepni kell.
    Aprilis 6 a dontes napja!!!!!