Közel 100 embernél rezeg a léc a Tudásközpontban

Kényes dolog a könyvtári tartozás: szinte mindenkit utolért már, és onnantól kezdve csakis saját magunkon múlik, hogyan tovább. Pironkodva visszavisszük, vagy kényelmetlenségből és lustaságból halogatjuk a dolgot, mondván, a napi 20 forintos késedelmi díj semmiség, még felhalmozva sem. De nem ússzuk meg!

hirdetés

Miután telnek a napok, egyre kevésbé érezzük fontosnak a könyv visszavitelét, reménykedünk abban, hogy talán elfelejtődik a dolog. De megérkeznek a felszólító levelek, az első aztán a második. És utána a könyvtár rendje szerint jogi útra terelik a dolgot. Ez már tényleg elrettentő, és akkor el lehet kezdeni azon gondolkodni, hogy talán tényleg vissza kellett volna vinni annak idején.

Fükőné Herceg Helga, a Csorba Győző Könyvtár olvasószolgálati osztályvezetője magyarázta el, hogyan folyik egy könyv behajtása, és mit tapasztalnak az ott dolgozók.

– A könyvtár a kölcsönzési határidő lejárta előtt két nappal küld egy értesítőt elektronikus úton. Ez egy úgynevezett kényelmi szolgáltatás, amely nem kötelező a részünkről. Technikai problémák mindig akadhatnak, ami miatt az e-mail nem jut el a címzett olvasóhoz. De ez alapvetően csak tájékoztatás, a lejárati dátum bele van pecsételve a könyvbe, ezt mindenki tudja ellenőrizni.

Könyvtár
Könyvet kikölcsönözni mindig vidámabb feladat

Gyakran adódik konfliktus abból, hogy nem kapják meg a levelet az olvasók. A levéltől függetlenül figyelni kell a határidőt, tehát nem szabad pusztán arra támaszkodni és azt várni – magyarázza.

Jelen pillanatban 96 olyan olvasójuk van, akinek a tartozását már jogi úton próbálják behajtani.

A könyvtár ameddig tudja, elhúzza az eljárások indítását, hiszen, ahogy fogalmaz az igazgató, a könyvre van szükség, nem a retorzióra, nem arra, hogy az olvasónak minél nagyobb kellemetlensége származzon a dologból.

Bár kevesen ismerik, néha tartanak olyan napokat, amikor büntetlenül lehet visszavinni a könyveket – természetesen azokat nem, amelyek már jogi eljárás alatt vannak. Ilyen a Könyvtárak Éjszakája például, vagy a könyvtár évfordulójának ünnepe.

Házhoz megy a könyvtár
Előbb-utóbb kénytelen bekeményíteni a könyvtár

Herceg Helga azt is elmagyarázta, mi a teendője a könyvtárnak a határidő lejárta után.

– A lejárattól számított 7. napon érkezik az első felszólítás, a második pedig az újabb eredménytelen hét nap elteltével. Ha a második felszólítás után két héttel sem kerül vissza a könyv, a harmadik felszólítás már szigorúan postai úton történik – a postaköltség ilyenkor már az érintett olvasóra hárul.

Újabb 15 nap telhet el a harmadik felszólítás után, ekkor indul el a tartozás behajtása jogi úton. Itt két részre válik a folyamat, a Pécsi Tudományegyetem a saját gazdasági jogi osztályának, a Csorba Győző Könyvtár pedig az Elszámolóháznak adja át az ügyet – ekkor már a Magyar Országos Közjegyzői Kamara rendszerén keresztül indítanak eljárást.  Sőt, a PTE még az egyetemi hallgatók Neptun hozzáférését is korlátozhatja a rendezés tartozásáig.