Közel 6 millió forintot költ a pécsi önkormányzat fásításra

Október 22-én délelőtt a Puskin téri játszótéren szerveztek sajtótájékoztatóval egybekötött közös faültetést Pécs polgármestere, alpolgármestere, valamint önkormányzati képviselők, a gyárvárosi plébános és civil szervezetek képviselőinek részvételével. A területen 12 fát helyeztek a földbe, de ez a fásítási programnak csupán a kezdete – hangzott el. 

hirdetés
Uránia Mozi

A zöldterületek megóvása érdekében az önkormányzat rendeletet fogadott el, mely szabályozza a balesetveszély vagy egyéb objektív okból – mint például a magánterület rendezése céljából – történő fakivágás utáni pótlásokat a közterületeken. Ennek a programnak volt a része a Puskin téri fásítás is.

– Az idén kivágandó fák csemetével való pótlását kertészeti szakvélemény alapján rendeljük el. Szakemberek számolják ki az ültetendő növények értékét is, ez alapján a mostani fásításra közel 6 millió forintot költ az önkormányzat. Nagy Ervin városi főkertész javaslatára 32 helyszínen cserélünk 217 növényt, míg 13 új helyszínen 222 csemetét ültetünk el. A Tüskésréten további 100 csemetét ültetnek a szakemberek, ugyanakkor egyes belvárosi és frekventált területek is kapnak fákat, mint például a Terracina és Kossuth terek, vagy a Rókus sétány – mondta el a részleteket Sík László Lajos, a terület önkormányzati képviselője.

Nagy Ervin az eseményen arról tájékoztatott, hogy a Puskin téren 12 fát ültetnek el, többek között ezüsthársakat, virágos kőriseket, valamint mezei juharokat. Felhívta rá a figyelmet, hogy a fák elhelyezésekor figyelembe vették a későbbiekben elhelyezendő játszóeszközök biztonsági távolságait; valamint arra is, hogy a fajtaválasztásnál fontos szempont volt a jó tűrőképesség, hiszen a játszótér nagy forgalmú út mellett helyezkedik el.

A sajtótájékoztató után az összegyűltek ásót ragadtak és elindulhatott az ültetés.

Galériánk itt látható: