Közel hatmilliárdos fejlesztés lesz Pécsen

Vízgazdálkodásunk példás

Közel hatmilliárd forintos uniós fejlesztési forrásból újul meg a pécsi szennyvíztisztító telep. Páva Zsolt polgármester és Csizi Péter országgyűlési képviselő a helyszínen tartott sajtótájékoztatón kiemelték, hogy mindezzel Pécs kapta a legtöbb fejlesztési támogatást az ilyen jellegű beruházások keretében.

hirdetés
tettye szennyvíztelep sajtótájékoztató, hl02
Csizi Péter és Páva Zsolt szerint is közelebb kerülhetünk a Zöld Főváros címhez

– Azt is mondhatnánk, hogy mindannyiunk közös olvasmánya lett a Magyar Közlöny, hiszen az elmúlt három hónapban nem jelent meg úgy, hogy abban Pécs ne lett volna benne, s a neve mellett valamilyen fejlesztés összeg ne szerepelt volna.

Most egy 5,7 milliárd forintos beruházás valósulhat meg a baranyai megyeszékhelyen, miután teljes egészében megújul a szennyvíztisztító telep összes berendezése, s maga a rendszer is.

– Ennek köszönhetően Magyarország egyik legmodernebb szennyvíztisztító telepe és bázisa jön majd létre. Elmondható, hogy a következő időszakra szánt uniós fejlesztési források közül Pécs városa kapta a legtöbb fejlesztési támogatást szennyvíztisztításra. Ez nem az első ütem, hiszen másfél éve adtuk át 2,1 milliárdos fejlesztés keretében a biogázüzemet – fogalmazott a képviselő.

Páva Zsolt polgármester szerint a mostani beruházás nem csupán azt jelenti, hogy tovább emelkedhet a szolgáltatás színvonala, hanem azt is, hogy ez fontos lépést jelent az Európa Zöld Fővárosa cím elnyerése felé vezető úton.

tettye szennyvíztelep sajtótájékoztató, hl03
Az összes berendezés megújul

– A most megítélt forrás újabb bizonyítéka annak, hogy érdemes volt saját kézbe vennünk a vízszolgáltatást. Ez az üzem még a 80-as években, az akkori környezetvédelmi előírások figyelembe vételével készült, korszerűsítése régóta váratott magára, de a korábbi tulajdonos erre nem fektetett kellő hangsúlyt.

A városvezető hangsúlyozta, hogy a Tettye Forrásház csak a fejlesztések révén tudja kordában tartani az árakat, a mostani beruházás eredményeként további költségmegtakarítás érhető el.

Ezt kell tudni a beruházásról
A szennyvíztisztító-telep jelenleg Pécs és 12 környékbeli település közel tíz millió köbméter, azaz 3000 olimpiai úszómedencényi szennyvizét fogadja és kezeli évente. Az idén kezdődő projekt keretében korszerűsítések zajlanak majd mind a szennyvíztisztító-telepen, mind a szállítóvezetékek esetében. A beruházás során olyan magas színvonalú műszaki megoldások és anyagok épülnek be, amelyekkel a környezeti, időjárási körülmények és közvetlenül a szennyvíz által okozott avulási folyamatok is lassíthatóak lesznek. A telep jelenleg a keletkező mintegy 8,5 millió kg szennyező anyagnak több mint 96 százalékát a tisztítás során eltávolítja mielőtt azt visszaengedi a természetbe. A projekt megvalósításával a telepre érkező szennyező anyag visszatartott mennyisége tovább nő, azaz a kibocsátás a jelenlegi felére csökken.