Közelebb kerülhetnek hozzánk a pécsi rendőrök

Figyelnek a pécsiek véleményére

Egy új vagyonvédelmi és bűnmegelőzési programnak köszönhetően a pécsiek kicsit közelebb kerülhetnek a helyi rendőrség, a közterület-felügyelet, és a polgárőrség munkájához, míg a fenti szervek többet tudhatnak meg a városiak igényeiről és problémáikról.

hirdetés

Összefogott a pécsi rendőrség, a közterület-felügyelet, és a helyi polgárőrség. A „Házhoz megyünk” projektjük célja egyrészt az, hogy a pécsiek közelebb kerüljenek a hatóságokhoz, többet tudjanak meg munkájukról, másrészt az, hogy a résztvevő szervek is jobban, részletesebben megismerjék a városiak vagyonvédelemmel kapcsolatos kérdéseit és igényeit. A projekt eddig Baranyában három állomáson mutatkozott már be: kitelepültek Komlóra, az Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központ aulájába, és a Budai vámi Tescóban is válaszoltak a környéken élők számára fontos kérdésekre.

Kérdés akadt bőven már a program elején
Kérdés akadt bőven már a program elején

A program Pécs belvárosában folytatódik, a rendőrség, a közterület-felügyelet, és a polgárőrség képviselői egy héten át 13 órától 16 óráig a Széchenyi téren található Pécs Pont turisztikai központban várják azokat a pécsieket, akiknek problémái, kérdései, felvetései vannak a lakókörnyezetük közbiztonságával és vagyonvédelmével kapcsolatban. A helyszínen a szakemberek számos témában készített szórólapokkal, füzetekkel, és gyerekeknek szóló játékos ismeretterjesztő kiadványokkal állnak a városiak rendelkezésére.

Németh Gábor: sokan nem tudják, hogy mi a közterület-felügyelők dolga
Németh Gábor: sokan nem tudják, hogy mi a közterület-felügyelők dolga

Németh Gábor pécsi közterület-felügyelő lapunknak elmondta, hogy rendőrség által indított projektben a helyi közterület-felügyelet szerepe többek között az, hogy munkájukat bemutassák azoknak a pécsieknek, akik nem tudják, hogy miért járják a várost a szervezet tagjai, és azoknak, akik szerint „a közterület-felügyelők csak azért vannak, hogy büntessenek”.

Kifejtette: fontos bemutatni, hogy ők a pécsiek segítségére vannak, ezért pedig a projekt keretében átfogó tájékoztatást adnak a pécsi önkormányzat tulajdonában lévő közterületek védelmének mikéntjéről, és olyan témaköröket is körbejárnak, mint például a fiatalok közterületeken történő alkoholfogyasztása.

Szórólapokkal is informálják a pécsieket
Szórólapokkal is informálják a pécsieket

– Mindenki a saját lakókörnyezetének problémáival fordul felénk a kitelepülések során. Olyan gondokkal keresnek meg bennünket, mint például az elhagyott roncs autók elvontatása, a koldusok és hajléktalanok jelenléte, a kóbor kutyák, vagy épp az, hogy nincs elegendő felügyelő a környékükön. Ezekben az esetekben a panaszt rögzítjük, és olyan gyorsan intézkedünk, amilyen gyorsan csak tehetjük – mondta a közterület-felügyelő, majd hozzátette, hogy a közterületeken elkövetett vagyonvédelemmel kapcsolatos bűnesetekről és megelőzési módjaikról is felvilágosítást tudnak adni a „Házhoz megyünk” programnak köszönhetően.

Figyelnek a pécsiek véleményére
Figyelnek a pécsiek véleményére

A rendőrség számár a vagyonvédelemmel kapcsolatos információk, tanácsok, gondolatok megosztása mindig is fontos, épp ezért hasznos kezdeményezés a „Házhoz megyünk”, hiszen a betörések és lopások azok a bűnesetek, melyektől a pécsiek a leginkább tartanak, melyek léte rombolja a szubjektív biztonságérzetüket, tehát azt, hogy a rendőrségi statisztikák és a bűnmegelőzés sikere ellenére mennyire érzik – illetve nem érzik – magukat biztonságban.

A program során a legtöbben eddig olyan kérdésekkel fordultak hozzájuk, mint, hogy miként tehetnék biztonságosabbá lakásukat vagy házukat, és hogy mit tehetnek a hozzájuk közel eső közterületeken és utcákon előforduló hangoskodások, esetleges garázdaságok ügyében. Ahol pedig sok a gond, vagy visszatérő problémákat jelentenek a lakosok, ott fokozhatják a rendőri jelenlétet.