Aranyhajó-ügy: mindhárom gyanúsított vagyonának zár alá vétele jogerős

Két gyanúsított vagyonának jogerős zár alá vétele már korábban megtörtént, most a harmadik gyanúsított fellebbezését is elutasította a bíróság. Bodnár Imre, a pécsi önkormányzati átvilágítás vezetője szerint komoly esély van rá, hogy a pécsieknek az Aranyhajó-ügyben okozott vagyoni hátrány megtérüljön.

Előzmények:

  • Tavaly januárban tett feljelentést a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. (PVH Zrt.) igazgatója két ügyben hűtlen kezelés és más bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt.
  • Az Aranyhajó fogadó értékesítésének körülményei miatt indult eljárásnak három gyanúsítottja is lett: az egyik gyanúsítottat, a Bánki Erik fideszes országgyűlési képviselő ügyvédjeként is emlegetett K. Mónikát különösen nagy értékű sikkasztással és haszonszerzés végett elkövetett ügyvédi visszaélés bűntettével gyanúsítják, a másikat, a PVH volt vezetőjét különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével, a harmadik gyanúsított pedig a rendőrség szerint bűnsegédként működött közre a hűtlen kezelésben

A hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt K. Mónika és társai ellen indult büntetőügyben mindhárom gyanúsítottal szemben vagyoni zár alá vételt kezdeményezett a pécsi önkormányzat vagyonhasznosító cége, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt., összesen 276 millió forint értékben. Ennek a kaposvári járásbíróság helyt is adott. A K. Mónikával, valamint a cég volt vezetőjével szembeni zár alá vétel már korábban jogerőssé vált. A harmadik gyanúsított, a cég korábbi gazdasági vezetője fellebbezést nyújtott be a kaposvári járásbíróság határozata ellen, de azt a kaposvári törvényszék a napokban elutasította, és helyben hagyta az eredeti végzést – tudta meg a Pécsma. Annak alapján üzletrészeket, egy bankszámlát és egy gépkocsit vettek zár alá. A törvényszék indoklásában kimondja: a járásbíróság a rendelkezésre álló nyomozati iratokból helytállóan állapította meg, hogy a gyanúsított megalapozottan gyanúsítható a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével, amit bűnsegédként követett el.

Dr. Bodnár Imre, az önkormányzati átvilágítást végző team vezetője lapunknak azt mondta, most, hogy mindhárom vagyoni zár alá vétel jogerős, nagyon komoly esély van arra, hogy ebben az ügyben a pécsieket ért vagyoni hátrány megtérüljön.