Pécsi egyetemisták tesznek a tv-toronynál az öngyilkosságok megelőzéséért

Egy pécsi egyetemisták alkotta baráti társaság szervezte meg azt, hogy a tv-torony kilátó-teraszára figyelemfelhívó táblák kerüljenek ki. Ezzel egyrészt az öngyilkosságokat szeretnék megelőzni, másrészt fel akarják hívni a figyelmet arra, hogy milyen rossz a mentális betegséggel küzdő emberek társadalmi megítélése.

Az önkénes csoport szószólója, Békési Áron arról beszélt a táblák kihelyezése alkalmából összehívott eseményen múlt pénteken, hogy számukra eddig is fontos volt, hogy erősítsék a mentális betegségek társadalmi elfogadottságát. Békési ötödéves orvostanhallgató, pszichiáternek készül, így érthető a téma iránti elkötelezettsége. A tv-toronyra mint egy szimbólumra tekintenek. Ahogyan ők fogalmaznak, a hátat fordítás szimbóluma.

– Sajnos még mindig 2-3 évente veti valaki a mélybe magát innen – mondta Békési. – Amiről még kevesebbet beszélünk, hogy az itt dolgozóknak is át kell élniük ezeket a traumákat, de még így is évente legalább egy ember életét ők maguk mentik meg. Mindezt úgy, hogy nincs előképzettségük, és senki sem foglalkozik azzal, nekik milyen nehéz feldolgozni egy-egy ilyen testközelből megélt tragédiát.

Békési Áron

Ezért indította el a baráti társaság azt a projektet, amelynek keretében a kilátó-terasz több pontjára is figyelemfelhívó táblákat helyeztek ki, amelyeken ott van a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége, a nap 24 órájában hívható telefonos elérhetősége.

A projektre több külföldi szervezet is felfigyelt, amely támogatná is Békésiéket. Erre jelenleg azért nincsen mód, mert egyelőre nincs szervezeti kerete a „mozgalmuknak”, valóban csak mint egy önszerveződő csoport működnek. Látva azonban, hogy mennyien álltak az ügyük mellé támogatóként, már gondolkoznak azon, hogyan tudnak még több emberhez elérni, és felhívni a figyelmet a mentális betegséggel küzdők nehézségeire.

– Ebbe a projektbe eddig összesen 30 ezer forintot tettünk bele a támogatónk segítségével – mondta el lapunknak Békési. – Csak ezzel a közösségi média segítségével nagyjából 70 ezer emberhez értünk el, és itt fent a tv-toronyban évente legalább további 80 ezer látogató fog találkozni a figyelemfelhívó tábláknak köszönhetően az üzenettel. Természetesen belegondoltunk abba, hogy további támogatásokkal mit lehetne még elérni, így biztos vagyok abban, hogy ennek a projektnek lesz folytatása.

A szervező azt is elmondta a PécsMa.hu-nak, hogy az elsődleges céljuk az, hogy minél több életet lehessen megmenteni azzal, hogy elérik: aki szükségét érzi, képes legyen segítséget kérni. De ugyanilyen fontos az a törekvésük is, hogy a mentális betegségek megítélésén szemléletformálással alakítsanak.

– Ma a különböző mentális betegségekre még az orvosszakma is úgy tekint, ahogy a betegek ezzel kapcsolatos adatai kizárólag a szakorvosok számára elérhetőek, más orvos előtt is titkosak ezek – árulta el Békési Áron. – Még egy olyan betegségcsoport van, amelyre ugyanez igaz, a nemi betegségek. Ezen változtatni kell, ma ugyanis ha valakinek mentális problémái vannak, az szégyellni való dolog. Pedig bizony mentális betegséggel is lehet teljes életet élni, csak szükség van a felismerésre, a kezelésre.