Középkori fesztivál Pécsen

Hagyományteremtő középkori fesztivál várja augusztus 29-én, szombaton pécsieket a belvárosban. A Janus Pannonius Középkori Hagyományőrző Fesztivál keretében egyetlen nap alatt idézik meg a város elmúlt 1100 esztendejét.

hirdetés

A nyár utolsó szombatján olyan hagyományteremtő fesztiválra kerül sor a Barbakán környékén, amely Magyarország történetének és Pécs múltjának, tradícióinak bemutatását tűzi ki célul 1100 év hangulatának, jeles eseményeinek felidézésével. Az egynapos programkavalkád a középkori Pécs hangulatába nyújt betekintést interaktív módon.

– Terveink szerint a fesztivál a következő években mindig egy jeles pécsi eseményhez kötődik majd – mondta Őri László kultúráért felelős alpolgármester, aki hangsúlyozta, hogy gyakorlatilag egy családi napként kell elképzelni a rendezvényt, amelyen különböző tudományos előadások – Grandpierre Attila csillagász, Kárpáti Gábor régész – mellett interaktív programok is lesznek, így bajuszszépségversenyt, szablyavívó- és lovasíjász-bemutatót, lovagi tornát, bábszínházat, boszorkánypert is láthatunk.

szablya

A kézműves-bemutatók és vásári forgatag mellett – ahol középkori ételeket és italokat kóstolhatunk – részt vehetünk régészeti sétán a Dómmúzeumban és a Reneszánsz Kőtárban Tillai Gábor muzeológus vezetésével. Az egyéb látványosságokról a Megyer Törzs Déli Gyepüvédői és a Hunyadi János Szabad Lovagjai gondoskodnak a Barbakán Várárokban. A Kultúrkertben középkori játszóházban érezhetik jól magukat a gyerekek, míg az ügyesebbek hétpróbán vehetnek rész.

Ezen a napon a Janus Pannonius Múzeum hosszabbított nyitva tartással és 50 százalékos jegyárkedvezményekkel várja az érdeklődőket.

Ezzel párhuzamosan a zene kedvelői is megtalálhatják számításukat, hiszen a Zsolnay Örökségkezelővel közösen a nemrég felújított Középkori Egyetemen és annak környékén rendezik meg a Spiritum Historicum régizenei fesztivált, amely a reneszánsz és a barokk zenei világából ad ízelítőt a látogatóknak. A rendezvénysorozat a középkor, a reneszánsz és a barokk kor zenei világát mutatja be augusztus 29-én és 30-án Magyarország első egyetemének falai között, a hangulatos szabadtéri színpadon és a Pécsi Bazilikában.

early_music_illusztracio_590x443

A fesztivál részletes programja megtekinthető ITT.