Közgyűlés: forrt az ülésterem

A nyári szünet előtti utolsó ülését tartotta a pécsi közgyűlés csütörtökön. Az előterjesztések között, amelyekből több mint hatvan szerepelt a repertoáron, voltak vitákat kiváltó anyagok is. Az eseményekről online tudósítottunk.

hirdetés

Frissítve (16:56)

A közgyűlés kisebb témákban döntött még a nap hátralévő részében. Tudósításunkat befejezzük; köszönjük egész napos figyelmüket.

Frissítve (16:31) – Ingatlanok terítéken

Egymás után döntenek ingatlanokat érintő kérdésekben. Többek között arról is határoztak, hogy az Aidinger úton pár hónapon belül kormányablak nyílhat. A további döntések között is főként ingatlanok szerepelnek, de döntenek a civileknek juttatandó tízmilliós támogatásról is. Ez utóbbinak segítségével közel félszáz szervezet kaphat 200-300 ezer forintos támogatást. A döntésről részletesen külön cikkben foglalkozik lapunk.

Frissítve (16:09) – Kisebb döntések a soron

Vitákat, hozzászólásokat is alig tartalmazó döntések sorjáznak. Többek között a Pannon Filharmonikusok szerződéseiről határoztak, az Égervölgyi tó kotrásával kapcsolatos uniós munkák kerültek terítékre, s döntöttek arról is, hogy átadják a most használt ingatlanokat a Koch Valéria oktatási központ ingatlanjainak átadásáról. Utóbbiakat az országos német önkormányzat kapja meg. Azt remélik, így fejlődhetnek az ingatlanok.

Frissítve (15:41) – Felpörögtek az események

Sorban szavaznak az előterjesztésekről. Viták, de hozzászólások sincsenek. Már “csak” harminc téma van vissza. Kővári János viszont részletesen beszélt az esélyegyenlőségi programról, az ugyanis fontos., ugyanis érdemi lépésekről van benne szó a hátrányos sorsú emberekről.

Frissítve (15:26) – Hoppál heroikus küzdelemről beszélt

Hoppál Péter, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta, a város és az állam a pécsiekkel karöltve heroikus küzdelmet vívott az adóssághegyek csökkentése érdekében. A buszközlekedés kapcsán pedig azt mondta: a feladatot csak úgy tudják orvosolni, ha saját tulajdonú buszokat vásárolnak és nem a mostani rendszert próbálja fenntartani. – Merni kell dolgozni, menni előre. Tudom, hogy Csizi Péter és társai iszonyatos energiákat mozgósítanak, hogy megoldják a problémát – mondta. Hozzátette: az egész buszmizériát a szocialisták okozták azzal, hogy a privatizációt hagyták tévútra jutni.

A többség Hoppál kérésére a vita lezárásáról döntött. Az előterjesztést megszavazták.

Frissítve (15:11) – Tüke: újabb négymilliárd buszokra

Folytatná Pécs a buszbeszerzési programot: négymilliárdos hitel felvételéhez járulna hozzá az önkormányzat, így a Tüke Busz egy korábbi hitellel összesen 5,2 költhet új buszokra a következő időszakban. A részletekkel önálló cikkben foglalkozunk rövidesen!

Gyimesi Gábor (Jobbik) azt kérdezte, hogy ha vásárolnak buszokat, azok valóban a Tüke Busz birtokába kerülnek-e. Keresztes Lóránt afelől érdeklődött, mikor lehet annyi új jármű, amennyivel biztosan tartani lehet a menetrendet. Megjegyezte: ha buszokat csak kölcsönből tud venni a Tüke, az komolyan eladósíthatja a vállalatot, rajta keresztül a várost.

Kővári János azt mondta: ez végre egy olyan hitel, ami nem hasztalan beruházásra menne – mint a reptér és az Expo Center anno. Hozzátette: a hitel mellett pályázati forrásokat is felkutat a város. A cél, hogy új buszok érkezzenek a városba, ezt ugyanis szerinte mindenképpen meg kell valósítani.

Csizi Péter azt mondta: Pécs és a Tüke Busz nem akar hitelt felvenni. Hitelt kell felvennie a vállalatnak. Emlékeztetett rá: a Tüke Busznak jelenleg egyetlen busza sincs, mindet bérli, részben a PK Zrt.-től. Nagyrészt olyan járműveket, amelyek adóhivatali végrehajtás alatt állnak. Hozzátette: senki nem örül a kialakult helyzetnek, de egyelőre nem találtak jobb megoldást, mint a hitelből történő vásárlást. „Elindítottuk a pécsi buszcsere programot, és meg is valósítjuk, mert ezt szeretnék a pécsiek. Nem fordulhat elő, hogy a jövőben ne saját járművekkel szolgáltasson a Tüke” – mondta az alpolgármester.

Keresztes Lóránt azt mondta, csak azt kéri, hogy Pécs ne induljon el újra az eladósodás felé vezető úton. Csizi Péter erre megkérdezte: Keresztes milyen megoldási javaslatokkal állt elő? “Semmilyennel, a problémával pedig mi is tisztában vagyunk. Elindítottuk a buszcsere programot, nehéz helyzetben, de folytatni fogjuk. Ha az LMP nem akarja ezt, az egy másik dolog” – mondta.

Frissítve (14:51) – Értékeket őriznek

Nemrégiben alakult meg a Pécsi Értéktár Bizottság, amelynek célja a városi értékek felkutatása, megőrzése. Az első ülésen máris döntöttek a Zsolnay-porcelán és a Zsolnay-negyed helyi értékké nyilvánításáról. Cél, hogy hungarikum legyen a Zsolnay. Most a bizottság ügyrendjéről döntöttek.

Frissítve (14:31) – Új szoborral gazdagodik Pécs?

Új szobor kerülhet ki az Ágoston térre. Az ötmilliós alkotás nagyrészt pályázati forrásból valósulhat meg, de a város 1,5 forinttal segítheti a mű létrejöttét. „A szobor Szent Jánost mintázná, illeszkedne az Ágoston tér hangulatához, kiegészítené, teljessé tenné. A szobor kihelyezése a templom elé, belvárosi szakrális hangulatot adna a környezetnek, ezáltal erősítve Pécs városának vallásközponti szerepét” – áll az előterjesztésben. Hogy valóban lesz-e szobor, augusztusban dől el, a pályázat elbírálásakor.

A szobor felállítását az ellenzék is támogatta, de Kóbór József (LMP) szerint közadakozásból oldaná meg az önrész előteremtését. Trombitás Károly (Fidesz) is azt mondta, hogy pénzhiány miatt nem a közpénzekhez kellene nyúlni. Nagy Csaba is azt mondta, gyűjtéssel próbát kell tenni a pénz megszerzésére külső forrásból. Azt mondta, az is sokat jelent, ha csak a pénz felét összeszedik.

Örülhettek az LMP-sek: Kóbor módosítója elsöprő támogatást kapott.

Frissítve (14:27) – Visszatértek

Kissé megfogyatkozva, de visszajöttek a képviselők. Nagy Csaba alpolgármester fagyival érkezett. Sok a kitikkadt, vörös arc az ülésteremben. Láthatóan többeket kifacsart az forró utca, de van párakapu a Széchenyi téren. Páran használták is, láttuk.

Frissítve (12:59) – Szünet

Elmennek ebédelni a képviselők. Negyed háromkor folytatják a munkát. Meglátjuk, mennyien, milyen állapotban lesznek erre képesek ennél valamivel nagyobb hőségben. A Tettye palackozott vize mindenesetre brutális mértékben fogyott az asztalokról az elmúlt négy órában.

Frissítve (12:38) – Várost fejlesztenek

Negyvenmillió forintból készülhet a városfejlesztési koncepció és az Integrált Városfejlesztési Stratégia – jelentette be Kővári János (ÖPE). Mint mondta, az uniós forrásból folyó munka során városrészekre lebontva indul a fejlesztési irányok meghatározása. A munkába bevonják a helyieket is, ezért több fórumra is lehet számítani. Olyan döntések születnek majd, amelyekben a pécsiek tevékenyen részt vesznek.

Nagy Csaba alpolgármester azt mondta, városrészi problémákat, megoldandó feladatokat is összegyűjtenek majd. A fejlesztésekhez a későbbiekben, 2014 és 2020 között uniós pályázati pénzeket vennének igénybe.

Az előterjesztések harmadával végeztek, és még nincs is ebédszünet. Ez jó aránynak számít. Egyébként bágyadtan figyelnek a képviselők, és még csak most jön az igazi forróság. Vitázni nemigen akar senki, egyelőre. Nyolc ellenzékiből most három hiányzik. Mind MSZP-s.

Frissítve (12:01) – Vízszolgáltatás, vita nélkül

A Tettye Forrásház Zrt. működéséről, számlázási gyakorlatáról is  határoztak. A teremben uralkodó légkört jól mutatja, hogy az egyébként hozzászólások tucatjait magával hozó ügyeket most vita nélkül tárgyalták. Ezek szerint a képviselők úgy látják, jól működik a társaság, s elfogadták a számlázási anomáliák megszüntetésére irányuló intézkedéseket is.

A képviselőkről folyik a víz, mindenki a monitorjába meredve gubbaszt, s igyekszik a lehető legkevesebbet mozogni. A teremben meglátásunk szerint harminc fok körüli a hőmérséklet. A déli, délutáni napsugarak pedig még nem is sütnek be az ablakokon…

Frissítve (11:52) – Lakatfal: tetszik nekik

Utólag döntöttek arról, hogy engedélyezik a sétatéri új lakatfalat. A legtöbb képviselő megelégedéssel fogadta, hogy megépült az új lakatfal, s az kinézetre is tetszetős. A kitüntetésekről döntöttek. Részletek ITT.

Frissítve (11:11) – Egyezkednek

Kisebb szünetet tartanak a képviselők. Nem a lassan elviselhetetlenné váló meleg, hanem a városi díjak, kitüntetések kapcsán. Meixner András (MSZP) kérte, hogy egyeztessenek a döntés előtt vagy halasszák azt el. Egyeztetnek.

Frissítve (10:33) – Jól haladnak

Talán a meleg is az oka, de viszonylag jó tempóban haladnak a képviselők. Jelenleg a kitüntetésekről szóló szabályozás megváltoztatásáról döntenek. Korábban határoztak a kéményseprői díjak egyes elemeinek ötven százalékos csökkentéséről, és vita nélkül átment a költségvetés módosítása is.

Ez utóbbiban nagy szerepet játszhatott a tény, hogy a két legtöbbször és leghosszabb ideig felszólaló ellenzéki képviselő, Tóth Bertalan és Nyőgéri Lajos (mindkettő MSZP) sem jött el a közgyűlésre. Eddig.

Frissítve (09:30) – „Postavölggyel” érkezett Keresztes

Keresztes László Lóránt LMP-s képviselő napirend előtt szólalt fel a postavölgyi beruházással kapcsolatban. Emlékeztetett rá, hogy a környéken élők felháborodtak a tervezett udvar építése kapcsán, majd beszámolt az eddigi fejleményekről. Azt mondta, elvárja, hogy a továbbiakban hasonló beruházások kapcsán érdemben tájékoztassák a lakosságot. Páva Zsolt polgármester azt mondta, elfogadja: voltak hibák a kommunikációban, s a Mecsek-Dráva Társulás elnökeként elnézést kért a projekt ilyen szempontból való nem körültekintő előkészítéséről.

Kővári János (ÖPE) és Oszoli Dénes (KDNP) is azt mondta, egy zöldberuházás készül Postavölgyben, egyesek ugyanakkor félretájékoztatták a lakosságot, ezért is volt felháborodás. Moór Eszter (Fidesz), a terület önkormányzati képviselője elmondta: valóban korábban kellett volna kommunikálniuk a projekt gazdáinak, de most már minden fontos információval rendelkeznek a helyiek, és csökkentették a projekt tartalmát is.

Frissítve (09:10) – Nagy a meleg

Megkezdődött a közgyűlés: a képviselők túlnyomó többsége jelen van. A legtöbben nekivetkőztek: a férfiak kigombolt ingben, a nők blúzban, lenge ruhában vannak. A hőmérséklet 25-30 fok között van az ülésteremben, klíma hiányában négy-öt álló szobaventilátorral igyekeznek enyhíteni a hőségen. Az ülés kitüntetések átadásával kezdődött: a polgármester kimagasló teljesítményű diákokat, hallgatókat köszöntött.

Korábban írtuk:

Nem ígérkezik könnyű napnak a csütörtök a pécsi képviselőknek, ugyanis asztalaikon tornyosulnak majd az előterjesztések, ráadásul a nem légkondicionált ülésteremben könnyen harminc fok feletti lehet a hőmérséklet a délutáni órákra. Azért lesz ennyi téma, mert ez a nyári szünet előtti utolsó közgyűlés, így összetorlódnak a döntések.

De nemcsak a kánikula miatt lehet forró a légkör a városházán, hiszen – már csak azért is, mert őszig nemigen szerepelnek a politikusok – éles viták is várhatóak a legkülönbözőbb témakörökben.

Dönthetnek például arról, hogy a város hozzájárul a Tüke Busz Zrt. újabb, négymilliárd forintos hitelének felvételéhez. A cég új csuklós buszokat venne a pénzből, mert azt tervezi, év végéig az összes korszerűtlen, öreg buszt lecserélné. A terv megvalósításához a Magyar Fejlesztési Bank nyújthat kedvező kamatozású kölcsönt. Ha megszerzik a pénzt, jövőre csak új buszok és viszonylag fiatal Mercedesek maradnak a pécsi utakon a remények szerint.

De szó lesz az idei költségvetés módosításáról, az ügy pedig mindig muníciót ad az ellenzéknek pár pikírt megjegyzésre. De ugyanígy a buszmenetrend módosítása is okot adhat majd néhány érdekes gondolat kifejtésére. A temetkezési rendeletet is megváltoztatná a városvezetés, mégpedig a kocsival való behajtás kerül majd terítékre.

Képbe kerül a Tettye Forrásház Zrt. is. Most azt fogják vizsgálni, hogy a cég miként tartotta be a „számlázási anomáliákat vizsgáló ideiglenes bizottság” ajánlásait. Nyilvánvaló, hogy – csakúgy, mint minden közszolgáltatónál – itt is lesznek ellenzéki észrevételek. De fókuszba kerül a Pécs Holding is, amely 500 millió forintos folyószámla-hitelkeretének meghosszabbításáról folytat tárgyalásokat a CIB Bankkal. Szabály ugyanis, hogy 300 millió forint felett csak a tulajdonos önkormányzat hozhat bármilyen döntést hitelekkel kapcsolatban.

A közgyűlésről reggel kilenc órától élőben tudósítunk!

 • He?

  Közszférában negyven fős leépítés? Az tényleg semmi, legalább ötszázat ki lehetne rúgni most rögtön úgy, hogy észre sem vennénk :DDD

 • lacika

  A 44 fős leépítés kisebb témának számít ezek szerint?

 • Bendegúz

  Kvára kéne iparkodni azokkal a buszokkal, mert nagyon várjuk már. Most jól jönne az expóra, reptérre elvert hathét milliárd, mi?

 • Peti

  A Tettye még mindig néha összevissza számláz, ebbe azért okkal köthetett volna bele az MSZP, de mindegy.

 • BP

  Nem kell sajnálni, én még kicsit be is durrantanék a kazánba. Remélem nem tüntet egy férfi képviselő sem szoknyában.

 • Hotter

  Lehet ha nem lennének nem is lenne ekkora adóssága a városnak…