Közgyűlés: főhajtás, ellenzéki kritika

A csütörtöki közgyűlésen a legfontosabb téma a város idei évre vonatkozó költségvetés elfogadása volt. A mindössze négy napi rend pont tárgyalása előtt a képviselők egyperces néma főhajtással emlékeztek a nemrég elhunyt dr. Ujváry Jenő egykori alpolgármesterre.

hirdetés

A 2016. évi költségvetés 51,5 milliárdos főösszege jóval meghaladja a tavalyi 37 milliárdos keretet, ami a területfejlesztési program során idén elkölthető 18,5 milliárdos plusznak köszönhető. Páva Zsolt polgármester röviden szót ejtett az idei büdzsé általa legfontosabbnak tartott elemeiről.

Összességében 713 millióval nőtt az állami támogatás mértéke, a különböző feladatok ellátására jutó központi forrásokból 2,3 milliárd jut a köznevelésre, több mint kétmilliárd szociális és családügyi feladatellátásra, emellett 1,3 milliárd kulturális tevékenységre.

Páva Zsolt megemlítette, hogy több mint 11 milliárd forint összbevételt terveztek, annak ellenére, hogy szélesítették az adókedvezményben részesülők körét. Külön hangsúlyozta a kulturális intézmények működtetésére fordítható megemelt állami támogatást, amely tovább erősíti a város kulturális misszióját, s amely által a pécsi intézményrendszer országossá nőheti ki magát.

Az ellenzék kritizálta a költségvetési tervezetet. Kővári János (ÖPE) szerint ugyan az idei büdzsé a “lehetőségek kapuja”, ám a rendelkezésre álló forrásokat tervezetten kellene felhasználni.

Cserfainé Kovács Ágnes (MSZP-Forum Sopianae Egyesület) néhány területen – így a foglalkoztatás-fejlesztést és a népességmegtartó fejlesztéseket illetően – nem lát tisztán, ugyanakkor kevesli a gyermekétkeztetésre fordítandó összeget.  Radikális adómérséklést javasolt Gulyás Emil (MSZP) is, bár szerinte az egyre növekvő mértékű elvándorlás okait is szükséges lenne elemezni.

Kunszt Márta (DK) az intézményrendszerrel kapcsolatban emelt szót, szerinte túl feszített költségvetéssel dolgozik már évek óta, nincs béremelés, évek óta létszámstop van érvényben.

Gyimesi Gábor, a Jobbik képviseletében szintén az elvándorlás megállítását szorgalmazta, emellett egy egységes idegenforgalmi koncepció hiányát vetette fel: szerinte a gyógy- és a vallási turizmust össze lehetne gyúrni, amit repülőjáratok indításával lehetne ösztönözni.