Közgyűlés: húsvét előtti nagyüzem

Több mint negyven napirendi pontot tárgyal a pécsi képviselő-testület a márciusi ülésén, egyebek mellett több óvodát is felújítanak, ismét pályázunk Európa zöld fővárosi címére, de módosul néhány szociális és gyermekjóléti szolgáltatás díja is, és a TOP-források igénybevételével számos út- és óvodafelújításra is sor kerülhet Pécsen.

hirdetés

Elég lassú tempóban folyik a közgyűlési munka csütörtökön, a képviselők az első hat előterjesztést másfél órán keresztül tárgyalták, főleg az ellenzéki politikusoknak köszönhetően. Gulyás Emil (MSZP), Kunszt Márta (DK) és Vicze Csilla (ÖPE) is bírálta, hogy a Biokom csatlakozik az újonnan létrehozandó állami szervezethez, mondván, ez ellentétes a pécsiek érdekével.

A kertvárosi óvoda egyik tagintézményét az evangélikus egyház veszi át – mindenki örömére. Új civil kuratórium fogja elosztani a civil egyesületek számára elkülönített tízmillió forintot, emellett a város közösen indul egy földgázbeszerzési pályázaton a Semmelweis Orvostudományi Egyetemmel.

Fogarasi Gábor (Jobbik) teljesen kiakadt a keleti városrész felzárkóztatását célzó pályázaton való induláson. Szerinte önellentmondást tartalmaz a városvezetés álláspontja, hiszen ha Meszes az egyik legbiztonságosabb városrész, akkor mi szükség van további térfigyelő kamerák telepítésére?

A jobboldali politikus észrevételeire Őri László alpolgármester reagált.

– Nem azt mondtuk, hogy nincs több tennivaló, de a bűncselekmények száma évről évre csökken a területen, hiszen sokan tesznek ennek érdekében: civilek, polgárőrök, a készenléti rendőrség tagjai. Emellett számos fejlesztést szeretnénk még végrehajtani: több közösségi teret, sportolási lehetőségeket teremtenénk, ami az ott élők életminőségének javítását célozza. Erre való az a pályázat, amelyet be kívánunk nyújtani – fogalmazott a városvezető.

Ki megy, ki marad?

A Pécsi Nemzeti Színház felújítása mellett a város segítséget nyújt a Pálos rend számára a Lyceum templom tetőszerkezetének rendbetételére, ez 30 millió forintos hozzájárulást jelent az önkormányzat részéről.

A város ismét pályázik Európa Zöld Fővárosa-címre is. Páva Zsolt szerint nem a titulus elnyerése az elsődleges, hiszen ez a motiváció inkább eszköz annak érdekében, hogy Pécs minél élhetőbb, fenntarthatóbb település legyen. Kővári János (ÖPE) éppen emiatt tartja az egyik legfontosabb célkitűzésnek a pályázaton való indulás eredményességét.

A Széchenyi téri egykori Alexandra könyvesbolt helyén turisztikai információs pont nyílhat, ahol a városunkba látogatók egyebek mellett Zsolnay-porcelánokat, különböző ajándéktárgyakat vásárolhatnak, de a ZSÖK munkatársai művészeti- és programajánló kiadványokat is árusítanak majd.

Új bicikliút is lesz, ami a Zsolnay-negyedtől halad tovább a Budai vám felé, és ehhez a meglévő utakat felhasználnak, de újakat is építenek. A munkálatok 100 millió forintos fejlesztési forrásból zajlanak. Gyimesi Gábor jobbikos képviselő szerint a területen komoly problémákat jelent a közbiztonság, ráadásul az érintett részen nagyon kevés a biciklis is.

A 2020-ig rendelkezésre álló pályázati pénzből 150 millió forintot fordítana a város arra, hogy megvalósítsa a pécsi e-közbringa-rendszer első ütemét.

A kertvárosiak is örülhetnek, megújul a Nagy Imre út mintegy fél kilométeres szakasza a Maléter Pál út és a Keszüi út között, valamint sor kerül végre a kelet-nyugati elkerülő út létrehozására – közel 800 millió forintból.

Számos pécsi óvoda korszerűsítésére is sor kerül, így megújul a Kertvárosi Óvoda Siklósi úti és Testvérvárosok terei tagintézménye, a vasasi és a hirdi óvoda, a Budai Nagy Antal utcai, az Óvoda utcai, valamint a Bornemissza Gergely utcai intézmény is.

A Lámpás patak környékét is rendbe teszik két kilométer hosszan 145 millió forintból. A Magyarürögi vízfolyást 4,7 kilométeren közel 350 millió forintos pályázati forrásból rendezik. A Meszes patak esetében 1,9 kilométer felújítása történne meg több mint 210 millió forintból.

Szintén megoldanák a város közepén, a vasúti pályával párhuzamosan húzódó, Pécs legmélyebben fekvő területeinek vízelvezetését. Hat gyűjtőt hoznának létre 740 millióból, hogy a nagyobb esőzések során a lezúduló víz ne öntse el a házakat, az utcákat és a pincéket.