Közgyűlés: számos új beruházás indul

Maratoni közgyűlés előtt áll a pécsi képviselő-testület, miután az áprilisi ülésen több mint félszáz napirendi pontot tárgyalnak a városatyák. A képviselők egyebek mellett számos fejlesztés megindításáról, így a TV-torony területének rendbetételéről, a kertvárosi rendelőintézet kialakításáról és a városrendezési terv cselekvési programjának elfogadásáról is döntenek.

hirdetés

A zárt ülést követően Korontos Zoltán, Pécs rendőrkapitánya értékelte a rendőrség tavalyi munkáját. Gyimesi Gábor (Jobbik) a keleti városrész közbiztonságáról szólva kifejtette, hogy az ott “garázdálkodó” bűnözők a rendőrök előtt is ismertek, s a helyi civilek segítségével növelhetnék a lakók szubjektív biztonságérzetét. Emellett hiányolta a polgárok rendőrség felé irányuló bizalmát.

A csaknem kétórás tárgyalás után a tavalyi költségvetés lezárásának megvitatása következett. Az ellenzék a szokásos módon kritizálta a büdzsé teljesülését. Gulyás Emil (MSZP) szerint az ingatlanhasznosításból származó bevételek már hosszú évek óta nem hozzák meg a várt eredményt, Kővári János (ÖPE) a Holdinggal közös tárgyalások segítségével kíván több bevételhez juttatni a várost. A Jobbik az idegenforgalmi adóból befolyt összeg nagyságát kevesellte, szerint jóval több pénzt kellene “bevasalni” a vendéglátóktól. Páva Zsolt megígérte, hogy utánajárnak az ügynek, mert szerinte is jobban nyomon lehetne követni, hogy mennyire jogkövetők a szállásadók az adó bevallását illetően.

A négy évvel ezelőtt elfogadott lakásrendelet módosításával kapcsolatosan Őri László alpolgármester elmondta, az új elképzelések szerint az eddigi lakáshasználati engedély helyett egyéves bérleti szerződést kötnének azokkal, akik tartozást halmoztak fel. A jobbikos Fogarasi Gábor újból felvetette, hogy az önkormányzati lakások bérlőinek erkölcsi bizonyítvánnyal kellene rendelkezniük. Az alpolgármester szerint a jegyző már vizsgálja annak lehetőségét, hogy milyen jogi keretek között lehetne alkalmazni a képviselő javaslatát.

Vicze Csilla (ÖPE) Csontváry-képekkel kapcsolatos aggodalmát Páva Zsolt eloszlatta, hiszen a képviselőnő ismeretével ellentétben van pécsi illetőségű tagja egy új Csontváry Múzeum megvalósítására nemrég kiírt ötletpályázat bírálóbizottságában, így pécsiek nyomon követhetik a kiírást. Emellett a polgármester újból kifejtette ama véleményét, hogy a gyűjtemény legjobb helye Pécs.

Új vezetője lesz a Tüke Busznak, miután Vida János helyét Gelencsér Gyula veszi át. A PÉTÁV-vezér a továbbiakban csak a távfűtő vállalat irányítására koncentrál.

A Schlauch Városrendezési Program cselekvési terve borzolta kissé az ellenzéki képviselők kedélyét, de Girán János alpolgármester megnyugtató koncepciót vázolt fel a jövőbeni elképzeléseket illetően.

Csizi Péter országgyűlési képviselő miatt korábban került napirendre a kertvárosi rendelőintézettel kapcsolatos előterjesztés, amely során kisebb adok-kapok alakult ki a honatya és Cserfainé Kovács Ágnes között. A szocialista politikusok a kákán is csomót kerestek, Csizi Péter ezért kissé vehemensen reagált a felvetéseikre. Mindenesetre hosszú évtizedek után megoldódni látszik a legsűrűbben lakott városrész egészségügyi ellátásának problémája.

Több kisebb súlyú előterjesztés elfogadása után kerültek sorra az előző üléseken megkezdett TOP-pályázatokkal kapcsolatos tervek. Előbb az ipari parkok bővítéséről, majd a TV-torony és környéke fejlesztéséről döntöttek a képviselők – bár Kunszt Márta (DK) nem támogatta a beruházást.

Ezután három óvoda és három bölcsőde szükséges felújítását is megszavazták, majd a Megyeri tér fejlesztéséről szóló elképzelést is – amelynek keretében parkot és játszóteret hoznak létre a lebontandó Magasház helyén – megvitatták és megszavazták a városatyák. Kővári János ötletét, amely mélygarázst vizionál a park alá, Páva Zsolt is megfontolásra érdemesnek tartott, ezért megkérte a jelenlévő Merza Pétert, a városfejlesztési cég igazgatóját, hogy készítsenek kalkulációt a föld alatti parkoló megvalósításával kapcsolatban.

Egyhangúlag fogadták el a tüskésréti sportközpont további fejlesztését célzó előterjesztést, valamint a Zsolnay-negyed néhány épületét érintő beruházásról szóló anyagot, csakúgy, mint a Kertvárost és a belvárost összekötő, valamint a nyugati városrészen kialakítandó kerékpárút létrehozásáról szóló dokumentumot.