Közmunka: minimum 60 ezer a bér

Nemcsak árkot tisztítanak

Több száz közmunkás dolgozik városszerte. Legtöbben a városüzemeltetési feladatokba segítenek be, de dolgoznak többek között a pécsi sportlétesítményekben és a Zsolnay-negyedben is. Nemsokára már a buszokat is ők takarítják Pécsen. 

hirdetés

1500 közmunkás dolgozik Pécsen évente a Startmunka program keretein belül. Mint azt Moór Eszter népjóléti bizottsági elnök lapunknak elmondta, az önkormányzat a tavalyi létszám háromszorosát is alkalmazhatja idén. Már a tavasz első felében összesen több mint hatszáz ember állhatott munkába, de a program pedig jövő márciusig tart, így ez a szám megsokszorozódik majd. Az önkormányzat elsősorban a városi tulajdonú cégekkel, vállalatokkal, intézményekkel kötött megállapodásokat foglalkoztatásukról.

A BIOKOM-nak többek között árkot tisztítanak, de festenek és burkolnak is, ha kell.

A Zsolnay Örökségkezelő eddig külső vállalkozást alkalmazott parkfenntartási feladatokra, ami nagyjából tízmillióba került a cégnek. Márciustól viszont teljesen ingyen jut hozzá a munkához, hiszen tucatnyi közmunkás látja el a takarítási, kertészeti feladatokat a Zsolnay-negyed és a Kodály Központ öthektáros területén – tudtuk meg a cég sajtóreferensétől, Mester Zoltántól.

A városi sportlétesítményekért felelős Pécsi Sport Nzrt. szintén ez évtől hívja segítségül a közmunkásokat. Ott hatvanan dolgoznak: festenek, burkolnak, takarítanak de akár kőműves munkákat is elvégeznek. A cég szintén milliókat spórol mindezen.

Mivel az állam fizeti a közmunkásokat, a cégeknek csak a munkavégzéshez szükséges eszközöket kell biztosítaniuk.

A BIOKOM-nak dolgozik a legtöbb közmunkás. Ők télen havat takarítanak el, nyáron árkot tisztítanak, füvet nyírnak.

– A tavaszi időszakban napjában 150-200 ember is dolgozhat a koordinálásunk alatt. Mindig a szakembereinkkel együtt dolgoznak, így a minőségre is igyekszünk figyelni – mondja Nagy Ervin, a vállalat közterületi részlegvezetője.

Azon lehet vitatkozni, hogy jól vagy rosszul keresnek-e a közmunkások, de egy szakképzett munkavezető 106.500, egy szakképzett dolgozó 96.500, egy szakképzetlen munkavezető 83.500, egy szakképzetlen dolgozó pedig 75.500 forintos bruttó keresettel számolhat. A nettó pedig attól függ, van-e, s hány gyermeke a közmunkásnak, de a legalacsonyabb kereset is hatvanezer forint körül van.

[frame]

Tavaly közel 100 kilométernyi csatornát, 200 kilométernyi utat tisztítottak meg, 32 illegális hulladéklerakót számoltak fel, 17 ezer négyzetméternyi területről irtották ki a parlagfüvet, és 200 tonna szemetet szedtek össze a közmunkások Pécsett. Emellett még 45 játszótér kitisztítására és homokcseréjére is jutott idő.

[/frame]

 • tigris

  közfoglalkoztatott voltam egy önkormányzati intézményben. Előtte beiskoláztak egy tanfolyamra, amit el is végeztem, majd szakmai gyakorlat után egy önkormányzati intézményben dolgoztam le a kötelező 1 hónap közmunkát. Az intézmény szeretett volna továbbfoglalkoztatni, mint közfoglalkoztatottat, de a mai napig sem a munkaügyi központ sem pedig a közfoglalkoztatási iroda részéről nem kaptunk rá engedélyt, igaz elutasítást sem. Áll az egész, én pedig 3 kiskorúval per pill. ellátatlan vagyok. Akkor mire volt jó a tanfolyam? Nem igazán értem: a város pénzén elvégeztem egy szaktanfolyamot, önkormányzati intézményben dolgoztam mint közfoglalkoztatott, tovább is foglalkoztatnának a főnökeim, de ezek szerint a városnak nem éri meg???????

 • Névtelen

  orbán sem külömbb gyurcsánynál cigány ******

 • Névtelen

  undoritó hogy normális embereket is erre kényszeritenek 49 ezer forintért közdroid

 • Névtelen

  Közmunka csak statisztika javitás pótcselekvés munkanélküli segélyért egy közmunkás

 • Al

  Ezekhez az összes újságban megjelent idén 3x annyit vesznek fel rémhírekkel ellentétben, a munkaügyi központban már 2 hónapja is azt mondták hogy nincs semmi és nem is nagyon lesz (most is ezt mondták).

 • Tuttigéza

  A Zsolnay környékén csak ami látszik ott lett a fü lenyirva. Kicsit odébb térdig a gaz. Valahogy a kommunikációnak és a szemlátomásnak közeledni kéne, vagy ez a 2013.as agitációs-propaganda hogy minden rendben van, és rákosi-róth az apátok???

 • alex

  Páva hol vagy?

 • Hoppali

  A közdroid nem arra való, hogy közparkokat vagy járdákat gondozzon, hanem arra, hogy a fideszes képviselők házát, garázsát, hétvégi kertjét stb. építse-szépítse. Erre szavaztak a zemberek 2014-ben, nemigaz?

 • azta

  Ha ennyi közmunkás van, miért ér térdig a gaz kertvárosban? Nincs kasza? Ekkora gaz soha nem volt, mint idén.