Közmunkások teremtenek értéket Pécsen

Javában zajlik Pécsen az önkormányzati bérlakások felújítása a közfoglalkoztatási program keretében. A legutóbb megszépül otthont a Felsőbalokány utcai nyugdíjasházban adta Őri László alpolgármester Mária asszonynak.

hirdetés

A lakásátadón a városvezető hangsúlyozta, hogy Pécs jó példát mutat és látszik, hogy a közfoglalkoztatásban igenis lehet értékteremtő munkát végezni.

felső-balokány nyugdíjasház6

– Az önkormányzat már újított fel lakásokat közfoglalkoztatottak bevonásával és tervezzük, hogy – miután ez mindannyiunk számára jó modell – folytatjuk a programot. Az elmúlt években indult programnak köszönhetően mára már kialakult egy olyan szakmunkásréteg, akik szakipari munkát is képesek ellátni, ezért eljött az értékteremtő munkák és beruházások ideje. Kellett ehhez néhány év, kellettek a tapasztalatok és változtatni is kellett a struktúrán, de az eredmény kellően inspiráló – fogalmazott a politikus.

Sárkány Béla, a közfoglalkoztatottak munkáját koordináló Pécsi Városgondozási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója hozzátette, hogy ez a harmadik lakás, amelyet ezen program keretében adtak át és még további négyben zajlanak a felújítási munkálatok.

felső-balokány nyugdíjasház7

– Sikerült az embereket egy kicsit jobb irányba terelni, hogy ténylegesen megfelelő színvonalú munkát tudjunk tőlük elvárni. Ehhez biztosítottuk a megfelelő körülményeket, azaz modern szerszámokat kaptak és javítottuk a munkakörülményeiken is.

Az ügyvezető kérdésünkre elárulta, hogy a teljes közfoglalkoztatási programban 850 fő alkalmazható, de jelenleg hétszázan dolgoznak. Közülük négyszázan a zöldterületek rendbetételével foglalkoznak, az építési-felújítási-javítási munkákban százan dolgoznak. Jelenleg is több helyen végeznek felújítási-javítási munkát: a pécsi sportóvodában a külső homlokzaton dolgoznak, a belvárosi óvodában, a közelben lévő garzonházakban és a Csontváry utcában is végeznek ingatlanfelújítási munkálatokat.felső-balokány nyugdíjasház1

A nyugdíjasházban új lakást kapó Mária asszony ápolóként dolgozott több mint negyven éven át, s családi okok miatt költözött Meszesről az otthonba. Mint mondta, nagyon örül, hogy bekerült az intézménybe, hiszen számtalan programon, kiránduláson, összejövetelen vehet majd részt, tetszik neki a környezet és nem mellesleg mindig számíthat a dolgozók figyelmére és felügyeletére.