Megújulnak a pécsi óvodák

A közfoglalkoztatási program keretében újították fel a Közraktár utcai sportóvodát a közelmúltban. A rekonstrukció keretében egyebek mellett megújult a vízelvezetés, s új nyílászárókat is beszereltek. Csizi Péter országgyűlési képviselő szerint a 2020-ig tartó uniós költségvetési ciklusban megpályázható források igénybevételével számos további pécsi óvoda felújítására nyílik lehetőség.

hirdetés

A megszépült intézmény keddi bejárásán Csizi Péter mellett részt vett Sztojkovics Éva és Kövesi Mária önkormányzati képviselők, Sárkány Béla, a Pécsi Városgondozási Nkft. ügyvezetője, valamint az óvoda vezetője és szülői munkaközösségének tagjai.

óvoda2

A város egyetlen sportóvodája a hatvanas években épült, a mostani munkálatokig semmiféle külső felújítás nem történt. Most viszont megújult a homlokzat, az ablakokat lefestették, a vízelvezető csatornákat kitisztították, s a jobb vízelvezetés érdekében láncos megoldással csepegtetik a vizet a tetőről, így megszűntek a korábbi beázások is.

A közfoglalkoztatási program keretében elvégzett munkák összértéke 3,2 millió forint, így a városnak nem került pénzébe a felújítás. Ahogy Csizi Péter fogalmazott, sokan nem is gondolnák, hogy a közfoglalkoztatási program ilyen lokális problémák megoldására is alkalmas.

óvoda3

Ami pedig a város többi óvodáját illeti, az országgyűlési képviselő szerint a 2020-ig tartó uniós költségvetési ciklusban rendelkezésre álló pályázati forrásokból kívánják a némileg rosszabb állapotban lévő intézményeket felújítani.

– A pécsi óvodák állapota vegyes képet mutat. Öt évvel ezelőttig nagy lemaradás volt érzékelhető e tekintetben. Voltak olyan óvodák, amelyek szó szerint háborús körülményeket mutattak, mint például a József Attila utcai intézmény. Azért háborús, mert az óvodát 1941-ben adták át, s a tavalyi évig nem hajtottak végre rajta jelentősebb felújítást. A lemaradást azonban a város folyamatosan igyekszik pótolni, elsősorban a nyári időszak alkalmas a nagyobb beavatkozások végrehajtására a karbantartási keret terhére.

A politikus hozzátette, az európai uniós támogatási rendszer nagyobb szerkezeti átalakításokat tesz lehetővé.

– A listán bőven vannak még olyan intézmények, amelyek felújításra szorulnak. A Pécs2020 programban is szerepel már az az elképzelés, hogy kifejezetten óvodákat újítsunk fel uniós fejlesztési forrásokból. Ez két szempontból is fontos: egyrészt ez jövőbe vetett befektetés, hiszen gyermekeinknél nincsen fontosabb, másrészről ha minden több pénzt tudunk energiahatékonyságra költeni óvodákra uniós pályázatokból, annál kisebb lesz az üzemeltetési költség, annál több közös guruló forint marad a városban. Így tehát az óvodák jelentős része számíthat nagyobb mértékű megújulásra.