Közösségi házat kap Pécsszabolcs

Nemsokára eredménye lesz annak a széles körű összefogásnak, amit még tavalyelőtt indítottak el a helyiek Páva Zsolt segítségével a pécsszabolcsi egykori iskolaépület megmentése, fejlesztése kapcsán. A településrész lakói egy közösségi házat alakítanak ki az épületben. Álmuk megvalósításához az önkormányzat nyújt segítséget.

hirdetés

Elkezdődhet a volt pécsszabolcsi iskola közösségi házzá alakítása. Páva Zsolt polgármester széles körű összefogást indított el még tavaly, hogy a környéken élők és vállalkozók segítségével rendezzék az épület sorsát. Első lépésben ősszel kitakarították a területet, elbontották a veszélyessé vált épületrészeket, s Páva – aki maga is részt vett a munkákban – már akkor ígéretet tett rá: igyekszik pénzt fog keresni a város a fejlesztésekhez.

Ma még lehangoló látványt nyújt, de nemsokára szép lesz

Az előzményekhez hozzátartozik, hogy közel két esztendeje két nap alatt félezer aláírást gyűjtöttek össze az egykori pécsszabolcsi iskola épületének felújításáért a környék lakói. A kétszintes, nyolcszáz négyzetméteres épületet már korábban megerősítették, tetőszerkezetét felújították. A munka azonban félbemaradt, így ma még vakolatlan falak, kivert nyílászárók fogadják az egykori falu központjába érkezőket.

Az önkormányzat az elmúlt hónapokban vizsgálta meg, mit lehet tenni az épület fejlesztése érdekében, s többek között a belügyminisztériumnál is lobbiztak, hogy a tárca forrásokkal segítse a munkát.

Érdeklődő helyiek jöttek el…

– Mai tudásunk szerint az egykori iskolaépületet február végétől közösségi célokra lehet használni. Modern nyílászárókat építünk be, külső-belső felújítás kap az épület, s egy orvosi rendelő kialakításához szükséges alapokat is megteremtjük. Összesen 26 millió forintot költünk el a célra – mondta csütörtökön Páva Zsolt a helyszínen tartott fórumon.

A polgármester felidézte: tűrhetetlen állapotba jutott az elmúlt évre a régi iskola épülete, ezért az önkormányzat elkötelezett volt a fejlesztésekben. Hozzátette: amint lesz újabb forrás, a tavasztól a közösségi ház bútorokkal való felszerelésében is igyekszik segíteni a város; egyelőre a külső-belső renoválást tudják vállalni. A fejlesztésekhez jelentős számban közmunkásokat is igénybe vesz a város.

A polgármester és Oszoli Dénes képviselő igyekezett minden kérdésre válaszolni

Belányi Lajosné, a ház rendbehozását a zászlajára tűző Összefogás Mecsekszabolcsért Egyesület elnöke lapunknak elmondta: első körben a helyi orvosi rendelőt helyezik el az épületben, valamint a ház földszintjén kialakítják a városrész új közösségi terét. Előbbi a városrész központjától jelenleg nagyon távol található, utóbbira pedig egy, a célra gyakorlatilag alkalmatlan helyszínen működik.